Ekstra Bladet

Her kan vi synge falsk i harmoni

HELGES JYSKE NASHVILLE: Grandprix-stjernen og komponiste­n Helge Engelbrech­t nyder at vaere herre i eget hus, hvor han holder koncerter i sin baghave

- CLAUS JESSEN FOTO: ANITA GRAVERSEN jes@eb.dk

Jeg er ikke nem at hidse op

Vi anstrenger os for at gøre folk glade og gøre det bedst muligt

Jeg havde en fantastisk barndom og er vokset op med Højskolesa­ngbogen

Helge Engelbrech­t har nok.

BANG!

– Min mor laerte mig ellers, at jeg ikke må slå noget levende ihjel.

Bevaebnet med en fluesmaekk­er klasker han fluer på terrassen. Intet i omgivelser­ne skånes.

Gaester, kopper, computer, musikprogr­ammer – alt på bordet får op til flere hårdhaende­de klask.

Det hele hopper.

– Jeg er ikke nem at hidse op. Men når det så endelig sker, ryger jeg helt i luften. Bagefter fortryder jeg altid dybt, bedyrer den 65-årige entertaine­r, komponist og grandprix-sanger.

Imens stiger antallet af afsjaelede fået insekter dramatisk.

Vi er taget ud i KartoffelC­ountry – til Ansager – hvor Helge Engelbrech­t sammen med sin hustru, musikere, venner og frivillige gennem de seneste ni år har bygget en jysk mini-udgave af Nashville op.

Fra DR til TV2 Charlie

Hver sommer samles kendte musikere fra ind- og udland til fem-seks udendørs koncerter i Helge Engelbrech­ts baghave, kaldet Mariehaven. Det hele transmitte­res på tv.

– Det er fantastisk at vaere herre i eget hus. Vi bestemmer selv, hvad vi vil lave, og hvordan vi vil gøre det. Laver vi fejl – og det gør vi bestemt – så retter vi bare. Og nu er jeg også blevet tv-producent, griner Helge.

De første år stod Danmarks Radio for tv-produktion­en fra de populaere og altid udsolgte koncerter. Så tog TV2 Charlie over.

Ikke for meget violin

– Og så fik vi nok. Vi kunne ikke få lov til at vaere os selv eller bestemme noget. Det hele var så koncept-styret. En dag sagde de: Det skal nok gå alt sammen – bare der ikke er for meget violin. Så gik jeg. Violinen er et fantastisk instrument, beretter Helge Engelbrech­t.

Nu vises sommer-koncertern­e fra Mariehaven på DK4.

– Der er ikke så meget pjat. Her er papir og lange kontrakter afløst af et håndslag. Jeg producerer, og de køber programmer­ne. Det fungerer enkelt, ordentligt og fint.

Bange for støjen

For ni år siden var der nogle enkelte borgere i Ansager, som ikke brød sig om Helges planer om et lokalt Nashville. De frygtede for støjen. – Hvordan er det gået? – Jeg orker naesten ikke at tale om det. Der er tre borgere, som stadig klager. Den ene er lystfisker. Han mener, at fiskene ikke kan parre sig, når vi spiller. De svømmer den forkerte vej, siger han. Det kan godt vaere, at fiskene i Ansager Å ikke kan lide vores musik. Men fuglene kan åbenbart.

– For de flyver ind på scenen og dyrker sex midt under koncertern­e. Vi holder os til alle regler og har tilladelse­rne i orden, og så kan vi naesten ikke gøre mere.

Hygge og faellessan­g

– Du laegger vaegt på hygge, naervaer og faellessan­g. Hvordan tror du, at de finkulture­lle opfatter dit Nashville?

– Det er jeg faktisk komplet ligeglad med. Vi anstrenger os for at gøre folk glade og gøre det bedst muligt. Hos os skal der ikke vaere gitter foran scenen. Gaesterne kan naesten stikke taeerne ind på scenen. Det giver naervaer og fornemmels­en af at vaere på hjemmebesø­g. Jeg vil nødigt virke selvhaevde­nde, men jeg er stolt af det, vi laver, og det, vi sammen har bygget op. Det går så godt, at Tommy (Engelbrech­ts faste makker, Tommy Rasmussen, red.) og jeg efterhånde­n kan synge falsk i harmoni, uden at folk opdager det. Det er helt vildt.

– Det betyder til gengaeld noget for mig at se, hvor glade folk er efter koncertern­e. De kommer hen og takker og

vil have taget fotos sammen med mig.

– Så masser af hygge og naervaer – men måske også lidt ufarligt?

– Ja, men ufarligt vil jeg nok ikke lige kalde det. Spørg banken og revisoren. Det er først nu efter ni år, at koncertern­e i Mariehaven er begyndt at give et lille overskud.

Banken kan ikke begribe, at der absolut skal vaere 11 mand i orkesteret. Hvorfor kan I ikke bare vaere fire, spørger de.

– Og jeg svarer: Fordi vi spiller musik!

– Naeste år har vi tiårs jubilaeum, og så udvider vi med tre blaesere og tre strygere.

Kan ikke en node

På papiret er Helge orkesterle­der. Men manden kan ikke en node.

– Det er der heldigvis andre i bandet, der kan. Og de er smadderdyg­tige, forklarer grandprix-stjernen.

Helge Engelbrech­t er født og opvokset i Grindsted, som ligger 15 kilometer fra Ansager.

– Jeg havde en fantastisk barndom og er vokset op med Højskolesa­ngbogen, som altid var med ved sammenkoms­terne. Grindsted var et paradis for mig – ligesom Ansager nu er det. Jeg kan ikke bo et smukkere sted.

– Min aeldste bror har engang sagt: Helge, du kan aldrig få et ’comeback’. For du har aldrig vaeret nogen steder.

 ??  ?? Hej du spillemand Helge Engelbrech­t foran den store scene i sin baghave. Hver sommer strømmer danske og udenlandsk­e kunstnere til for at synge og spille i Mariehaven.
Hej du spillemand Helge Engelbrech­t foran den store scene i sin baghave. Hver sommer strømmer danske og udenlandsk­e kunstnere til for at synge og spille i Mariehaven.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark