Ekstra Bladet

MARTIN KAEMPER MOD VANVITTIGE FLAMMER

DANSK BRANDMAND I SVERIGE: – Jeg har aldrig set noget lignende, siger han

- NANNA BAY MADSEN nbm@eb.dk

Klokken 05 torsdag morgen kørte 27 danske brandmaend fra Hedehusene med kurs mod Sverige for at hjaelpe med at slukke de voldsomme skovbrande, der lige nu haerger i landet.

En af de brandmaend, der lige nu arbejder i døgndrift for at hjaelpe vores svenske naboer, er Martin Vendelbo, der er sektionsch­ef hos Beredskabs­styrelsen.

Han er sammen med 26 andre brandmaend til stede i Ljusdal, hvor han hjaelper med det omfattende slukningsa­rbejde.

– Det er en meget voldsom situation og en meget usaedvanli­g opgave. Jeg har aldrig set så stor en naturbrand i min tid som brandmand. Det samme hører jeg fra mange af mine kolleger heroppe. Det er virkelig en stor opgave, et enormt logistisk arbejde og et kaempe 'setup', siger sektionsch­efen, da Ekstra Bladet fanger ham på en mobilforbi­ndelse fra Sverige.

Svenskerne har inviteret danskerne til at komme og hjaelpe med slukningsa­rbejdet i et område i den centrale del af landet, hvor der bliver ved med at opstå nye skovbrande.

Martin Vendelbo fortaeller, at han og kollegerne arbejder alle døgnets timer for at hjaelpe svenskerne med at få styr på branden.

– Vi kom herop klokken tre om natten forleden dag, og der begyndte folk jo at arbejde med det samme, og de arbejdede hele natten. Så det er ikke meget søvn, det bliver til. Før i nat havde jeg ikke fået mere end to timers søvn i streg. Man arbejder jo konstant, siger Martin Vendelbo.

Vi bliver ved

Ifølge Martin Vendelbo kan de danske brandmaend se frem til at hjaelpe svenskerne noget tid endnu.

– Vi startede på et mandat på 72 timer, men allerede nu er det blevet flyttet til på torsdag for mit vedkommen-

de. Vi er her, så laenge svenskerne har brug for det, men det er klart, at vi har også selv vores udfordring­er hjemme i Danmark med tørke, som vi også skal vaere klar til at tage hånd om.

– Vi har nogle maend, der bliver sendt hjem søndag, og så bliver der sendt nye herop.

Martin Vendelbo fortaeller, at deres opgave lige nu er at sørge for, at branden ikke breder sig til en vej, der er taet på det område, hvor branden haerger i Ljusdal.

– Målet er jo ikke at slukke den her skovbrand, for det kan vi ikke, men man kan forsøge at begraense den. Vi har en graense, hvor vi siger 'hertil og ikke laengere'. Vi prøver at sørge for, at branden ikke breder sig til en stor vej, som løber lige i området. For overfor ligger der også et kraftvaerk. Det er virkelig hårdt arbejde, siger Martin Vendelbo.

– Vi har fået vores eget område, som man kalder 'dansker-området', lyder det fra Martin Vendelbo.

Ikke ufarligt

Samtidig fortaeller han, at det ikke er en hel ufarlig opgave.

– Det er jo et område, som er meget svaert at komme ind i med udstyr. Der er mange huller og mange udfordring­er, som man skal taenke på, og som kan vaere farlige. Så det kraever rigtig meget både psykisk og fysisk, siger sektionsch­efen.

Alligevel formår Martin Vendelbo sammen med sit mandskab at holde humøret højt.

– Folk er selvfølgel­ig traette, men der er smil og høj moral. De går virkelig til den, og de repraesent­erer os rigtig godt heroppe, hvor vores svenske kolleger også har taget rigtig godt i mod os.

Lørdag formiddag oplyste Beredskabs­styrelsen, at det første hold af danske brandmaend sendes hjem søndag, og at yderligere 28 sendes af sted for at assistere svenskerne.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Et regulaert helvede Her braender det ved Ljusdal. – Jeg har aldrig set så stor en naturbrand før, fortaeller danske Martin om situatione­n i Sverige.
FOTO: RITZAU SCANPIX Et regulaert helvede Her braender det ved Ljusdal. – Jeg har aldrig set så stor en naturbrand før, fortaeller danske Martin om situatione­n i Sverige.
 ?? PRIVATFOTO ?? Brandfolke­ne tager sig en tiltraengt kaffepause.
PRIVATFOTO Brandfolke­ne tager sig en tiltraengt kaffepause.
 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Martin Vendelbo er en af de danske brandmaend i Sverige.
PRIVATFOTO Martin Vendelbo er en af de danske brandmaend i Sverige.
 ?? PRIVATFOTO ?? Køretøjer ved en lille pause på den 1100 km lange køre tur til Sverige.
PRIVATFOTO Køretøjer ved en lille pause på den 1100 km lange køre tur til Sverige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark