Ekstra Bladet

FØLG BILENS ELEKTRONIS­KE FODSPOR TJEK VED BRUGTKØB

Du kan med en raekke elektronis­ke vaerktøjer tjekke køretøj og forhandler før køb af brugt bil, men også kigge naboen over skulderen. Sund fornuft og fysisk gennemgang er dog stadig afgørende

- JENS OVERGAARD

Det gamle udtryk om ikke at skue hunden på hårene gaelder også i bilernes verden, og du kan på en raekke offentligt tilgaengel­ige sider tjekke både restgaeld, synshistor­ik og tekniske oplysninge­r. Det kan isaer vaere gode vaerktøjer, hvis du står over for at skulle købe brugt bil.

Den private aktør tjekbil.dk har samlet vaerktøjer­ne på sit site, hvor det er nok at indtaste bilens registreri­ngseller stelnummer.

Firmaet bag har samtidig indbygget en raekke andre tjenester, som kan gøre det nemmere at få overblik i biljunglen. Tjenesten har således sammenkørt oplysninge­r om eventuel gaeld, synsrappor­ter, betalte brugerafgi­fter samt diverse tekniske oplysninge­r fra blandt andet Tinglysnin­g.dk og Trafikstyr­elsen.

Det er oplysninge­r, der er offentligt tilgaengel­ige, men som her er nemmere at overskue og får mere funktional­itet.

- Der findes en raekke oplysninge­r om din bil. Men de er svaert tilgaengel­ige og kan vaere uoverskuel­ige. Vi vil gøre det mere overskueli­gt, siger Kenneth Andersen, som er direktør for tjekbil.dk til Ekstra Bladet.

Han er tidligere direktør for handelspla­tformen Bilbasen og startede for nogle år siden tjekbil.dk sammen med flere andre tjenester. Ifølge ham er det tit restgaeld eller speedomete­rfusk, som kan vaere udfordring­en ved brugtbilha­ndel.

- Når folk, der køber brugt bil, bliver snydt, er det ofte med restgaeld i bilen eller med biler, som er speedomete­r-spolede, siger direktøren.

Ved syn er km-tallet registrere­t, og Tjekbil.dk har indbygget en funktion, så der kommer en advarsel, hvis det pludselig falder eller ser maerkeligt ud.

- På den måde kan man tage yderligere højde for fusk og gå ind og tjekke bilens historik, forklarer Kenneth Andersen.

Tjek naboen

Tjekbil.dk, der også findes som app, er gratis at bruge. Sitet er annoncebas­eret og spiller sammen med bilhandel.dk, der er en slags konkurrent til Bilbasen.dk. Her er også en sammenlign­ingsfunkti­on for bilforsikr­inger, og man kan samtidig lave en personlig profil med flere oplysninge­r på sin bil. Derudover kan man finde oplysninge­r om blandt andet egenvaegt, påhaengsva­egt eller naeste synsdato. Og så kan man selvfølgel­ig tjekke andre biler.

- Det kan f.eks. vaere, hvis der er en person, som er nysgerrig efter at vide, hvilken bil, som naboen har, eller hvem der ejer den, siger Kenneth Andersen til Ekstra Bladet..

Hvis der er restgaeld i bilen, står der nemlig, hvem der er låntager, hvilket måske kan give et fingerpeg. Helt som du på visse sider kan tjekke detaljer om naboernes huse.

Tjekbil.dk er da også let at gå til, viser en test, som vi har lavet på redaktione­n. Men hos FDM lyder meldingen, at de elektronis­ke fodspor nok kan give nogle oplysninge­r om bilen, men langt fra alle.

- Man kan få en raekke oplysninge­r om bilen. Det kraever dog en fysisk undersøgel­se af selve bilen at få det fulde billede, siger Casper Schad, som er advokat i FDM’s juridiske rådgivning, til Ekstra Bladet.

Det kraever en fysisk undersøgel­se at få det fulde billede

Vi har rigtig mange, som kommer ind med fejl i motoren og elektronik­ken

Han peger på, at der er sund fornuft i at tjekke, om der er restgaeld i bilen, og om km-tallet passer med synshistor­ikken gennem Bilviden.dk.

Tidspunkt for det sidste syn siger ikke så meget.

- Oplysninge­r om, hvornår bilen sidst har vaeret til syn, kan ikke bruges til så meget. Et syn er en hurtig gennemgang af, om bilen for eksempel kan styre og bremse, men det er ikke en minutiøs gennemgang af vitale dele som motor, gearkasse og kobling, det kraever en mere grundig undersøgel­se, siger Casper Schad.

Vaer skeptisk

Hos FDM har man ikke mange sager med medlemmer, som har opdaget skjult restgaeld i bilen, og der er forholdsvi­s få sager med speedomete­rsnyd, men problemet er relevant nok.

- Vi er ikke i tvivl om, at speedomete­rfusk er et stort og udbredt faenomen. Men det et svaert at opdage, og man skal kunne bevise det, siger Casper Schad.

I nogle tilfaelde kan man dog selv forebygge meget. Såkaldt speedomete­r-tuning er isaer udbredt hos vore sydlige naboer.

Og der skal i alle tilfaelde vaere noget, som dokumenter­er det kørte antal km for en servicebog, selv om man også har set, at den slags kan forfalskes.

- Hvis man for eksempel ser på en bil, der er importeret fra Tyskland, og der ikke er servicehis­torik, så skal man vaere opmaerksom, forklarer Casper Schad.

Ved brugthandl­er oplever FDM, at det er problemer med elektronik og motor, som fylder mest.

- Vi har rigtig mange, som kommer ind med fejl i motorer og i elektronik­ken. Problemern­e opstår isaer, hvis der er tale om periodiske fejl, som kun kommer engang imellem, eller når der er flere fejl på én gang, som spiller ind, siger Casper Schad, der er umiddelbar­t positiv over for en tjeneste som biltjek.dk., der kan give et hurtigt overblik.

Han peger dog på, at det er oplysninge­r, du selv kan finde gratis andre steder.

- Da det er en tjeneste, som samkører oplysninge­r fra forskellig­e databaser, skal man også vaere opmaerksom på historikke­n, så man er sikker på, at det altid er de nyeste og mest ajourførte oplysninge­r, der er tilgaengel­ige her, siger Casper Schad.

Det er dog tilfaeldet ved tjekbil.dk, hvor de vaesentlig­ste informatio­ner hentes i real time, lyder det fra direktør Kenneth Andersen. Elektronis­ke kilder til tjek af bil:

Restgaeld: Tinglysnin­g.dk

Synshistor­ik, hvor du kan se, om antal kørte km passer med det aktuelle, og om udviklinge­n ser rigtig ud: Trafikstyr­elsen.dk

Tjekbil.dk har samlet en raekke af ovenståend­e

Ud fra stelnummer­et kan du i visse tilfaelde se bilens sygejourna­l hos en autorisere­t forhandler.

Du kan også undersøge om forhandler­e er på bilklage.dk

Husk:

De elektronis­ke kilder siger ikke noget om bilens tilstand.

Det kan i mange tilfaelde vaere en god idé at få lavet en brugtbilst­est. Isaer hvis du køber bilen privat.

Vaer klar over, at du har seks måneders reklamatio­nsret hos en forhandler.

 ??  ??
 ?? FOTO: FDM FOTO: JENS OVERGAARD ?? Selv om du kan tjekke bilen elektronis­k, er det i mange tilfaelde en god idé at få lavet en brugttest. Isaer ved køb fra private, hvor der ikke er reklamatio­nsret.
FOTO: FDM FOTO: JENS OVERGAARD Selv om du kan tjekke bilen elektronis­k, er det i mange tilfaelde en god idé at få lavet en brugttest. Isaer ved køb fra private, hvor der ikke er reklamatio­nsret.
 ??  ?? Tjekbil.dk har samlet oplysninge­r fra en raekke databaser, som kan ses på både PC og telefon-app, som her.
Tjekbil.dk har samlet oplysninge­r fra en raekke databaser, som kan ses på både PC og telefon-app, som her.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark