Ekstra Bladet

– Jeg kunne ikke rigtig forbinde mig med ordet kraeft

-

risiko, som alle andre har for at få kraeft.

– Derfor blev jeg anset for at vaere rask, og så fik jeg alligevel kraeft igen i januar 2016. Det var også en lymfekraef­t, men det var en anden type.

Efter endnu et behandling­sforløb blev Daniel Svensson meldt kraeftfri i sommeren 2016, men han går stadig til kontrol, og det skal han gøre i de naeste par år.

Efter de hårde kraeftperi­oder har det hjulpet Daniel Svensson at tale ud hos en psykolog.

– Jeg går stadig til psykolog og har gjort det i det meste af 2018, og jeg er rigtig glad for det. Jeg startede i 2017. Det betyder meget for mig, at jeg kan komme og få luftet mine tanker og mine frustratio­ner og forståelse­n af mig selv, siger Daniel Svensson, der direkte adspurgt giver sine bedste råd til kommende kraeftpati­enter.

– Det handler om at finde nogen, der har prøvet noget af det samme. Nogen, man kan laene sig op ad, fordi det er vanvittig hårdt, og der er mange ting, som folk ikke kan regne ud eller forvente at vide.

– Det allervigti­gste for mig var, at jeg turde vaere åben og turde snakke om min sygdom – mest af alt med baglandet, siger han. *

Overlevels­en er defineret som ’relativ overlevels­e’ for patienter diagnostic­eret 2011-2015. Den relative overlevels­e er et skøn over, hvor mange der overlever en bestemt kraeftsygd­om i f.eks. et eller fem år efter diagnosen. Den ’relative overlevels­e’ svarer altså til overlevels­en, hvis døden kun skyldes den konkrete kraeftform.

**

Efter fem-ti år vil risikoen for at dø af ens sygdom vaere meget mindre, så det naesten svarer til resten af befolkning­en.

Kilde: Kraeftens Bekaempels­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark