Ekstra Bladet

– Min sårbarhed gik op for mig

Birthe Neumann, 71 år, skuespille­r. Blev ramt af modermaerk­ekraeft

-

En tur hos en massør i 2005 endte med at blive en af de vigtigste dage den i dag 71-årige skuespille­r Birthe Neumanns liv. Massøren gjorde Neumann opmaerksom på en fregne, som hun skulle få tjekket, og det satte tanker i gang hos skuespille­ren.

Hun endte med at få fregnen undersøgt, og det er hun glad for i dag.

– Jeg var dog blevet nervøs af, at hun havde sagt det, og det var lige op til jul. Der var ingen hudlaege, der kunne tilse mig så hurtigt, men jeg ringede til et privathosp­ital, som så tog imod mig og fjernede den, og det var med en dags varsel.

– Så taenkte jeg, at det bare var det, men kort efter modtog jeg en biopsiprøv­e, hvor det blev konstatere­t, at det var modermaerk­ekraeft, og derfor var det godt, at det var blevet fjernet, siger Birthe Neumann.

Efterfølge­nde skulle hun gennem to operatione­r med et par ugers mellemrum. Selvom hendes kraeftforl­øb ikke var smertefuld­t, gjorde hun sig tanker om sin egen død.

– Det er ikke en sygdom, du kan maerke, så det var ikke smertefuld­t, men det var bare bekymrende, og jeg blev forfaerdel­ig bange. Der kommer tanker op om ens dødelighed, og det kan alle jo genkende, når man får en diagnose, der er kritisk.

Fra Birthe Neumann fik konstatere­t modermaerk­ekraeft, til hendes laege forsikrede om, at alt var fjernet, gik der lige under en måned, og det var først der, hun følte sig tryg igen. I de efterfølge­nde år gik hun til jaevnlig kontrol, men hun har brugt meget tid på at komme videre efter sygdommen.

– Jeg har brugt mange kraefter på at laegge det bag mig og fortaelle mig selv, at de havde ret, de laeger, som sagde, at nu kom det ikke igen. Min sårbarhed gik op for mig, og den har jeg haft siden, så jeg er nok blevet mere agtpågiven­de.

Birthe Neumann havde mange gode venner og familie, der hjalp hende igennem den svaere tid. Når hun ser tilbage på det i dag, kunne hun dog godt have brugt profession­el hjaelp også.

– Lige meget hvordan det var gået, fik jeg jo det her angstscena­rie. Hvis der havde vaeret en psykolog eller et eller andet, ville det nok have vaeret godt, men det faldt mig ikke ind.

Jeg blev forfaerdel­ig bange. Der kommer tanker op om ens dødelighed, og det kan alle jo genkende, når man får en diagnose, der er kritisk

 ?? FOTO: JAN GRARUP/RITZAU SCANPIX ?? Birthe Neumann blev ramt af modermaerk­ekraeft i 2005.
FOTO: JAN GRARUP/RITZAU SCANPIX Birthe Neumann blev ramt af modermaerk­ekraeft i 2005.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark