Ekstra Bladet

Få, der overlevede

-

de få, der overlevede, og det er jeg dybt taknemmeli­g over.

– Dengang var der en høj dødelighed på lungekraef­t-operatione­r, og jeg var en af dem, som slap fri. Det var ikke min fortjenest­e, jeg var bare heldig, siger han.

– Jeg blev opereret ugen efter diagnosen, og så gik der tre måneder, hvor jeg var til kontrol. Så sagde laegen de forløsende ord. Jeg glemmer dem aldrig: ’Vi behøver ikke ulejlige hinanden mere’, og det var ligesom at blive født igen.

– Man stiger til himmels. Det var en forløsende dom at få, siger han.

I 1992 stoppede Bjørn Tidmand med at ryge, og han mener, at det er en af årsagerne til, at han kom igennem den svaere tid med livet i behold.

– Mit heldige udfald var, at jeg var stoppet med at ryge tre år forinden. Det tror jeg på, men det er kun en tro. Jeg forstår ikke, hvorfor folk ryger. Tobaksrygn­ing er vores fjende nummer et, så vidt angår cancer.

Den 78-årige sanger, der blandt andet er kendt for ’Lille sommerfugl’ og for at vinde Dansk Melodi Grand Prix i 1964 med nummeret ’Sangen om dig’, har i dag ikke men efter kraeften.

– Jeg har sunget siden, og jeg lever af at synge. Det er ikke gået ud over min stemme og heller ikke min luft. Jeg har dyrket sport og svømmet hver morgen, og jeg har holdt stemmen og fysikken ved lige.

– Jeg har selvfølgel­ig nedsat lungefunkt­ion, men det er ikke noget, jeg maerker. Jeg synger en time nonstop på scenen uden problemer, fortaeller han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark