Ekstra Bladet

På sporet af de danske nazisters historie

- FOTO: LINE THIT KLEIN

Den bog, jeg er mest stolt over at have skrevet, er ...

første bind af bogen ’Modstand’, da stoffet simpelthen var så stort, at jeg indtil et langt stykke inde i den var i tvivl, om jeg ville komme i mål med den.

Hvis jeg ikke må anbefale en af mine egne bøger, vil jeg anbefale …

Mikkel Kirkebaeks ’Schalburg’. Jeg synes, at det er en virkelig god og fokuseret biografi. Han havde det held, at han fik kontakt med Christian Frederik von Schalburgs eneste søn, og sønnen havde alle faderens efterladen­skaber – altså dokumenter og breve i en kiste, der var urørt, og det fik Kirkebaek så lov til at bruge. Det er jo et virkelig godt og koncentrer­et udgangspun­kt med en virkelig god historie, og det synes jeg også, bogen baerer praeg af.

Af alle bøger, der er skrevet, ville jeg allerhelst have skrevet …

Peter Øvig Knudsens ’Birkedal’ (historien om den aarhusians­ke grosserers­øn Ib Birkedal Hansen, der endte som torturbødd­el for Gestapo, red.). Øvig Knudsen er en fantastisk dokumentar­ist, og så har bogen nogle af de samme ting som Mikkel Kirkebaeks ’Schalburg’, nemlig at Peter Øvig Knudsen kom til at stå med et helt koncentrer­et og samlet materiale med virkelig eksplosivt indhold. Det kom sig ved lidt af et tilfaelde. Han kom i kontakt med en person, der havde en maerkelig historie, som han ikke vidste hvad var. Øvig søgte aktindsigt på vedkommend­e, og så viste det sig, at personen var en del af det kompleks, og så fik Øvig adgang til hele sagen, og det har givet en virkelig fantastisk bog.

Jeg har laest flest bøger i fysisk form, men taenker om lydbøger og lignende …

at de er en glimrende ting. Jeg hører dem dog aldrig selv, da jeg ikke er bilist og kører sjaeldent laengere ture.

Hvis jeg var kulturmini­ster og skulle glaede forfattere bedst muligt …

ville jeg etablere eller udvide nogle fonde, som man kunne søge til bestemte formål, og så ville jeg holde biblioteks­pengene oppe på et fornuftigt niveau. Det er de vigtigste ting. Der er mange ting, som er meget tidskraeve­nde, hvor man som forfatter skal have betalt sine omkostning­er. Nogle gange skal man arbejde i månedsvis på en bog uden at lave noget andet, man kan måske blive tvunget til at tage orlov fra sit faste job i laengere perioder, så der er konstant et finansieri­ngsbehov.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark