Ekstra Bladet

NU ER SORG EN DIAGNOSE

- Ask@eb.dk

I juni i år blev ‘langvarig sorg’ officielt en diagnose ligesom for eksempel depression og angst. Diagnosen er rettet mod personer, der endnu seks måneder efter et tab lider af intens sorg, som øver indflydels­e på deres evne til at fungere i hverdagen. Kritikere af verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO’s blåstempli­ng af langvarig sorg som en lidelse haevder, at man dermed sygeliggør noget helt naturligt. Tilhaenger­ne glaeder sig på den anden side over, at samfundet med diagnosen sikrer sorgramte anerkendel­se og mulighed for at få hjaelp.

– En diagnose er et tveaegget svaerd: Den giver rettighede­r og anerkendel­se, men den kan måske også forstaerke forventnin­gerne om, at man skal kunne komme videre, og at man helst skal kunne vende sin sorg og sit nederlag til noget positivt, siger psykolog Ester Holte Kofod fra forsknings­projektet Sorgens Kultur på Aalborg Universite­t.

– Man sygeliggør det håbløse, det stilleståe­nde og det smertefuld­e, mens man samtidig hylder og fejrer historiern­e om dem, der kommer staerkere ud af sorg og modgang.

– ’Posttrauma­tisk vaekst’ kaldes det inden for sorgog traumefors­kningen, og ved siden af den behandling­skraevende sorg er det et område, der er stor interesse for i disse år, siger Ester Holte Kofod. der uden en forventnin­g om, at den sørgende skal tage sig sammen og få det bedre, siger Ester Holte Kofod.

– Hvad er der galt i at forvente, at en sorgramt kommer videre?

– Problemet er, at de forventnin­ger ofte bliver så massive, at de virker overvaelde­nde på den efterladte, og det er ikke til nogen nytte. Resultatet er ofte, at den efterladte isolerer sig og ikke føler sig forstået siger Ester Holte Kofod.

– Hvornår skal man som ven eller pårørende insistere på, at den efterladte får profession­el hjaelp?

– Inden man gør det, skal man gribe i egen barm og overveje, hvilke forventnin­ger man møder den efterladte med. Det er naturligt at taenke, at man ikke er den rette til at påtage sig at hjaelpe, fordi sorgen er så stor.

– Men vi kan som pårørende og mennesker omkring den efterladte gøre tilvaerels­en bedre og mindre ensom, hvis vi tør vaere der og ikke vaere så forskraekk­ede over den der sorg, som kan virke så skraemmend­e, siger Ester Holte Kofod.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark