Ekstra Bladet

En stor nordmand

- Ritt Bjerregaar­d Tidligere socialdemo­kratisk minister og tidl. overborgme­ster i København Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

er død. For nutidens Thorvald Stoltenber­g danskere er han en fjern person. Nordmand og socialdemo­kratisk udenrigsmi­nister med efterfølge­nde internatio­nale opgave – også som ambassadør i Danmark. Han blev gammel og forsvandt i hvert fald fra den danske offentligh­ed for mange år siden.

Da jeg i 1995 blev kommissaer Han var en ven. for miljøet, var Thorvald Stoltenber­g med til de første møder, udpeget af den norske regering. Han håbede og arbejdede for, at Norge ville tilslutte sig EU, og han havde fået tildelt fiskeriomr­ådet som ansvarsomr­åde, fordi det var afgørende for mange nordmaend.

Men det var ikke nok, nordmaende­ne sagde endnu en gang nej, og Thorvald Stoltenber­g forsvandt fra kommission­en. Heldigvis kunne jeg senere gøre ham til formand for Det Grønne Forum i EU. Det skulle taenke langsigtet om miljøet, fordi de centralog østeuropae­iske lande var på vej til at blive medlemmer. De havde meget, meget lave miljøstand­arder. Som kommissaer skulle jeg både gribe ind konkret, men der var også brug for en langsigtet udvikling. De helt ødelagte skove, kemikalies­umpe med meget mere skulle rettes op. Indimellem var det rystende at se, hvor slemt det kunne blive med ødelaeggel­se af naturen. Også her gjorde han en stor indsats.

for EU, at Thorvald ikke blev Det var et tab en af kommissaer­erne, og Norge ikke blev medlem. Han ville have bidraget til at videreføre udviklinge­n i EU og måske oveni have fået nogle af danskerne til at forstå EU bedre.

Jeg er sikker på, at Thorvald, ligesom jeg selv er det i dag, ville vaere bekymret over den udvikling, der tegner sig i EU med større og større nationalis­me i alle lande og med højrenatio­nale partier, der vinder frem. Og USA’s praesident, Trump, der mener, at EU hører til hans fjender.

Med et brexit, der spalter Storbritan­nien fra top til tå og svaekker EU, fordi Kommission­en må bruge så mange kraefter på det. Vi har endnu til gode at se, hvordan det vil ende.

bliver lidt fattigere, når der ikke Min verden mere er en nordmand, der indimellem ringer og slutter samtalen med, at jeg får et klem.

Thorvald Stoltenber­g var et generøst menneske, der både besad en meget stor viden og samtidig var helt indstillet på de mennesker, han var sammen med. Han gjorde sig umage med at forstå verden og med at engagere sig. Han var et navn og en kraft i FNsystemet.

Tak til nordmaende­ne for, at vi danskere også fik en del af Thorvald Stoltenber­g og derved huskede det nordiske med et udblik til EU og verden. Der er ikke så mange af hans slags i verden i dag.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Der er ikke mange som Thorvald Stoltenber­g, skriver Ritt Bjerregaar­d.
FOTO: RITZAU SCANPIX Der er ikke mange som Thorvald Stoltenber­g, skriver Ritt Bjerregaar­d.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark