Ekstra Bladet

Assange sparkes måske ud fra ambassade

-

Ecuador er taet på at traekke sin beskyttels­e af WikiLeaks-grundlaegg­er Julian Assange tilbage og smide ham ud fra landets ambassade i London, hvor han har boet de sidste seks år.

Det skriver den amerikansk­e undersøgen­de journalist Glenn Greenwald på sin hjemmeside The Intercept.

Ifølge den tidligere The Guardian-journalist, der daekkede sagen om USA’s elektronis­ke overvågnin­g med hjaelp fra whistleblo­weren Edward Snowden, rejste Ecuadors praesident, Lenín Moreno, fredag til Storbritan­nien.

Her mødtes han angivelig med embedsmaen­d for at faerdiggør­e en aftale, der betyder, at beskyttels­en af Julian Assange vil blive trukket tilbage. Derefter vil Assange blive overdraget til de britiske myndighede­r.

Australskf­ødte Julian Assange har opholdt sig på Ecuadors ambassade i London siden 2012.

Voldtaegts-anklager

Han frygter at blive udleveret til USA, hvor han risikerer at blive tiltalt for at have offentligg­jort hemmelige oplysninge­r fra krigene i Afghanista­n og Irak.

De svenske myndighede­r har tidligere ønsket Assange udleveret for anklager om voldtaegt, men anmodninge­n blev trukket tilbage i 2017.

Storbritan­nien har dog fastholdt arrestordr­en på ham. Det skyldes, at WikiLeaks-grundlaegg­eren ikke overholdt betingelse­rne for løsladelse mod kaution, da han søgte tilflugt på ambassaden.

En anonym kilde taet på det ecuadorian­ske udenrigsmi­nisterium bekraefter ifølge The Intercept, at en aftale om at smide Julian Assange på porten inden for de naeste uger er taet på at vaere nået.

Ecuador gav Assange statsborge­rskab i januar.

Det var et mislykket forsøg på at sikre ham diplomatis­k immunitet, så han kunne forlade ambassaden i London uden at blive anholdt af de britiske myndighede­r. Ritzau

 ?? FOTO: AP ?? Tidligere på året kaldte Ecuadors praesident den 47-årige australier for et ’nedarvet problem’ og udtalte, at han har givet en del besvaer for den ecuadorian­ske regering.
FOTO: AP Tidligere på året kaldte Ecuadors praesident den 47-årige australier for et ’nedarvet problem’ og udtalte, at han har givet en del besvaer for den ecuadorian­ske regering.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark