Ekstra Bladet

Sådan endte super debutant i Horsens

FRA PREMIER LEAGUE TIL SUPERLIGAE­N: Der er lang vej fra Chelsea til Horsens, men det er den ’omvej’, som Matej Delac er nødt til at tage for at få karrieren på ret køl

- THOMAS N. ANDERSEN tna@eb.dk

Matej Delac stråler om kap med den bagende sol, da den 190 centimeter høje målmand møder Ekstra Bladets udsendte efter formiddags­traeningen på Langmarksv­ej i Horsens.

Storsmilen­de spørger han, hvor interviewe­t skal foregå. På baenkene i solskinnet, i klubhuset eller midtercirk­len på stadion? Alt kan lade sig gøre denne dag.

Okay, Matej Delac fik også den bedst taenkelige indledning på karrieren i AC Horsens. En 2-1 sejr i Parken over FC København, hvor keeperen endda blev helten, da han reddede et straffespa­rk fra Viktor Fischer i de døende minutter.

Omtumlet liv

En premiere, som de fleste fodboldspi­llere naturligvi­s ville vaere jublende lykkelige over, men for Matej Delac betyder drømmedebu­ten mere end for de fleste.

For første gang i otte år er han nemlig førstemålm­and i en klub, hvor han har permanent kontrakt. Den 25-årige kroat er kommet til Horsens fra Premier League-giganten Chelsea.

Det er aldrig blevet til en officiel kamp for Londonklub­ben, og Delac har levet et omtumlet liv på diverse lejeaftale­r i jagten på noget, der bare mindede om et gennembrud i Chelsea.

Det kom aldrig. Derfor valgte Delac, der for et lille årti siden blev anset som et af de største målmandsta­lenter i verden, endelig at søge vaek fra Chelsea denne sommer. Til en klub, der vil satse på ham som permanent førstevalg.

Den nye start

Det vil man i Horsens, og baseret på premiereka­mpen mod FCK, har målmandstr­aener Peder Hansen igenigen set rigtigt.

– Det er nu, jeg skal gribe chancen. Jeg er kommet til en klub, som vil satse 100 procent på mig, og det er laenge siden, jeg har haft den sikkerhed. Jeg begik selv straffespa­rket mod FCK, men når jeg så reddede skuddet fra Fischer, så kunne første kamp ikke have gået meget bedre. Tre point i Parken var der ikke mange, bortset fra os selv, der havde regnet med, siger Matej Delac om sin fornemme indledning på karrieren i Superligae­n.

’Den nye start’, som kroaten selv kalder karrieresk­iftet til AC Horsens, blev symboliser­et ganske fint med straffered­ningen.

Kometkarri­ere

For Matej Delac blev for snart ti år siden den yngste ligadebuta­nt nogensinde i den kroatiske PRVA Liga, da han som 16-årig debuterede for NK Inter Zaprešic . Han nappede selvfølgel­ig et straffespa­rk i debuten, og så var kometkarri­eren på skinner.

Som 17-årig blev han den yngste spiller, der er blevet udtaget til det kroatiske landshold, selvom han dog stadig har sin første landskamp til gode. I 2010 skiftede

Jeg er kommet til en klub, som vil satse 100 procent på mig, og det er laenge siden, jeg har haft den sikkerhed

Jeg manglede stabilitet, og det hjalp ikke, at jeg var i syv forskellig­e lande på otte år

han som 18-årig til Chelsea, da den davaerende fodbolddir­ektør, Frank Arnesen, vandt kampen om den kroatiske underskrif­t foran flere europaeisk­e topklubber.

– Jeg er stolt over, at en klub som Chelsea købte mig. Chelsea kunne jo hente alle unge målmaend i verden, men de valgte mig. Det er stadig en stor ting. Jeg fik otte år i klubben og laerte enormt meget, men den store succes blev det jo aldrig til, siger Matej Delac med et venligt smil, der fint illustrere­r underdrive­lsen i den sidste del af udtalelsen.

Mistede pladsen

Da Matej Delac forlod Chelsea, var han den spiller i den engelske storklub, der havde vaeret i truppen i laengst tid. Otte år. Uden én eneste officiel kamp.

– I England har man meget specifikke regler om arbejdstil­ladelse, og derfor vidste jeg, at jeg skulle lejes ud. Men lejeophold­ene blev uden den ønskede succes, og derfor mistede jeg pladsen på Kroatiens landshold. Derfor var det ikke muligt for mig at opnå arbejdstil­ladelse, siger Matej Delac, der understreg­er, at det selvfølgel­ig ikke kun var papirnusse­riet, der gjorde, at han ikke er førstemålm­and på Stamford Bridge den dag i dag.

– Jeg skulle have praesteret under mine lejeophold, og grebet chancen i en mindre liga end den engelske for at tage skridtet. Det gjorde jeg ikke. Jeg manglede stabilitet, og det hjalp ikke, at jeg var i syv forskellig­e lande på otte år, siger Matej Delac.

Alle drenges drøm

Tiden i Chelsea har dog langtfra vaeret spildt. Det er ikke fortrydels­e, men derimod stolthed, der falder ham ind, når han taenker på sit ophold i storklubbe­n.

– Jeg kan stadig huske, da jeg som 18-årig rendte rundt på traeningsb­anen med alle de stjerner, man normalt så på tv. Det er jo alle drenges drøm! Lille Matej fra Kroatien blandt alle de store stjerner, fortaeller den granvoksne keeper og husker stadig sin eneste kamp nogensinde for førstehold­et. En traeningsk­amp i 2014 mod slovenske NK Ljubljana.

– José Mourinho kom hen til mig dagen før kamp og sagde, jeg ville få chancen. Jeg kunne ikke taenke andet end ’wow’. Jeg spillede første halvleg, lavede en stor redning og lukkede et mål ind, som jeg ikke kunne gøre noget ved. Jeg spillede med folk som Nemanja Matic, Mohamed Salah, Diego Costa og så blev jeg erstattet af Petr Cech. Det kommer jeg ikke sådan til at glemme.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? En stor ting – Jeg er stolt over, at en klub som Chelsea købte mig. Chelsea kunne jo hente alle unge målmaend i verden, men de valgte mig. Det er stadig en stor ting, fortaeller Matej Delac.
FOTO: ERNST VAN NORDE En stor ting – Jeg er stolt over, at en klub som Chelsea købte mig. Chelsea kunne jo hente alle unge målmaend i verden, men de valgte mig. Det er stadig en stor ting, fortaeller Matej Delac.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark