Ekstra Bladet

Femårige Villas: Skal vi ikke bare sige farvel, mor

Otte danskere kaempede i timevis mod bølger og udmattelse, inden de blev reddet op af vandet, som de

-

ATHEN (Ekstra Bladet): Therese tørrer en tåre vaek fra sin kind. Tanken om, at hun har sagt farvel til sine børn mere end en gang, gør ondt på den danske kvinde.

Jeg nåede at sige farvel flere gange til mine børn. Jeg sagde, at jeg elskede dem, og at vi ses på den anden side af regnbuen.

Ekstra Bladet møder Therese Hultmann Holm Nielsen på den danske ambassade i Athen, hvor hun sammen med sine tre børn, 11årige Marcus, syvårige Freja og kun femårige Villas forsøger at få lavet nye pas, så de kan komme hjem til Danmark.

Pas, mobiltelef­oner, pung og kontanter forsvandt i bølgerne for få dage siden.

Den danske familie var sammen med nogle venner på ferie i Graekenlan­d. Her havde de tilbragt knap tre uger med pool, is og masser af solcreme.

Men søndag eftermidda­g lagde en tung sky sig over familiefer­ien.

Ildkugler fløj omkring os

Jeg går op med Freja, mens de andre er nede i poolen. Jeg ser ud ad vores vindue, og det braender oppe på bjerget. Jeg hiver fat i hoteldirek­tøren, men han tager det ikke seriøst. Han siger bare, at det er langt vaek, fortaeller Therese, der gentagne gange griber fat i sine børn.

– Jeg taenkte allerede der, at vi ikke klarede den, fortaeller syvårige Freja.

Familien går ned i receptione­n, hvor der fyldt med røg. Sammen med deres vennepar, som også har to piger på 14 og 11 år, beslutter de sig for at søge ned mod vandet.

Der flyver ildkugler om ørerne på os. Der er eksplosion­er fra biler, og vi gemmer os ved nogle klipper. Men det bliver for varmt, så vi får fat i en lille båd, der ligger taet på, siger hun.

’Bare flyd på ryggen’

De fem børn bliver kastet op i båden, og flere, der har set familiens flugtforsø­g, kaster sig desperat op i den lille jolle, som til sidst ender med at have 14 personer ombord.

Derfor beslutter Therese og vennen Kenneth Bo Hansen, at de hopper i vandet for ligge ved siden af båden, så den kan holdes stabil.

De vil holde sig så taet på land, som det er muligt, men trykket fra en eksplosion på et naerliggen­de hotel gør, at båden flyver laengere vaek fra kysten.

Da den første bølge skyller ind over, bliver jeg hysterisk. For jeg kan ikke klare at ligge med to børn i vandet. Men så kommer den naeste bølge, og så er båden vaek. Jeg ligger i vandet med mine to yngste børn og siger, at de skal bare flyde på ryggen.

– Men det kan vi ikke. Bølgerne er for store, siger syvårige Freja stille.

Druknede foran søn

Desperat har alle i båden forsøgt at gribe fat i noget for at holde sig oppe. En belgisk far og hans 16-årige søn har fået fat i en af Thereses tasker, hvor der er en pose popcorn i, der gør, at den kan flyde

Den eneste mulighed, jeg kan se, for at redde mine egne børn, er, at jeg skal have min egen taske. Jeg svømmer derfor over til dem, og jeg får tasken. Freja kommer op på tasken og kan flyde, og jeg tager Villas på ryggen.

Men den belgiske mand kan ikke svømme, og han drukner. Sønnen skriger og skriger og svømmer over og siger, at vi skal love at sige til hans mor, at han elsker dem, siger hun.

Det var meget uhyggeligt at se en mand ligge i overfladen, mens hans søn bare skriger, siger Marcus.

Men den belgiske mand kan ikke svømme, og han drukner

Kaemper i mange timer

I flere timer kaemper de danske familier for at overleve. På et tidspunkt bliver 11-årige Marcus skilt fra resten af familien.

Han ligger sammen med Kenneth Bo Hansen og hans to døtre, Amalie og Mathilde.

Vi ligger hele tiden og siger kom så. Du må ikke give

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark