Ekstra Bladet

De danske svin

-

De er urene, beskidte og knalder med forskellig­e partnere. Hvis nogen skulle vaere i tvivl, så er det de danske svin, jeg her hentyder til. Ikke de danske svin som i danske borgere. Nej de danske svin som i rigtige svin.

DYRET.

grisekød har vaeret Produktion­en af grise og og er fortsat et vigtigt aktiv for Danmark. Både hvad angår beskaeftig­else og eksport. Faktum er, at vi i Danmark eksportere­r grisekød for naesten 30 mia. kroner hvert år. Vi er førende inden for kvalitet, fødevaresi­kkerhed, dyrevelfae­rd og sporbarhed. Med andre ord er det en vigtig del af den danske handelsbal­ance og økonomi.

Det handler ikke om at assimilere sig, men om at forstå det land, man er født og vokser op i

Men grisen er ikke kun et dyr, der er vigtigt for den danske økonomi. Faktisk er den også en del af det danske sprog. Og det er på en positiv måde. De er nuttede, søde og hovedingre­diensen i den danske nationalre­t, nemlig stegt flaesk.

en muslimsk familie, Personligt kommer jeg fra hvor vi på ingen måder anser grisen for at vaere nuttet og sød. Tvaertimod er svin noget af det vaerste, man kan spise og kalde en anden person. Derfor er grisen i den grad noget, som skaber kultursamm­enstød.

Første gang, jeg oplevede dette, var, da jeg skulle hente mine niecer i børnehaven. Jeg kom ind på stuen, og en far var i gang med at råbe ad paedagogen. ’Du kalde min datter for svin. Du racist!’ Efter jeg havde fået ham til at falde til ro og talt med paedagogen, gik det op for mig, hvad der var sket.

mandens datter Paedagogen havde siddet med under frokostpau­sen, og da pigen spyttede maden ud, sagde hun: ’Du er da en vaerre lille gris.’

Jeg måtte forklare faderen, hvad der i virkelighe­den var sket, og han sagde selvfølgel­ig undskyld med det samme.

Problemet her er hverken paedagogen eller faderen. Ej heller er problemet kulturfors­kelle. Det grundlaegg­ende problem er, at vi ikke kender hinanden og er berøringsa­ngste. Denne fremmedgjo­rthed og berøringsa­ngst gør os intolerant­e og bange for at stille spørgsmål.

tager på biblioteke­t og Jeg ved også, at hvis Mohammed vil låne bøger om dyr, vil han aldrig få stukket bogen om svin i hånden. Og selvfølgel­ig burde det vaere en af de første bøger, han fik, for svin er en grundlaegg­ende del af Danmark, og den viden skal Mohammed have med i bagagen, uanset om han spiser svin eller ej.

Viden er vejen frem. Det handler ikke om at assimilere sig, men om at forstå det land, man er født og vokser op i. Det handler om at turde stille spørgsmål og udvise tolerance. Det er først, når vi mødes og stiller spørgsmål, at vi går fra at vaere fremmedgjo­rte over for hinanden til at kunne bygge bro og mødes på tvaers.

 ??  ??
 ?? Ahmad Mahmoud Debattør Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen ??
Ahmad Mahmoud Debattør Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark