Ekstra Bladet

Strasbourg malker danske skatteborg­ere

Den franske by fyrer op under priserne, når parlamenta­rikerne tvinges til Strasbourg

- PETER JEPPESEN HEINE JØRGENSEN pej@eb.dk heine@eb.dk

Den franske by Strasbourg har i den grad luret, hvordan den skal plukke såvel danske som europaeisk­e skatteborg­ere, når byen hver tredje uge laegger grund til EU’s hovedkvart­er.

Efter gammel forskrift flytter hele parlamente­t nemlig fra Bruxelles hver tredje uge, og det betyder, at såvel parlamenta­rikere som ansatte er tvunget til at booke sig ind på hotel.

Ekstra Bladet har gennemgået priserne for hotelovern­atningerne i Strasbourg i ugen før og ugen efter, at det er EU-uge, og i gennemsnit viser det sig, at hotelprise­rne er 25 procent højere, når skatteborg­erne sender parlamente­t til Frankrig.

Gammelt problem

Wouter Wolfs, der forsker i EU-administra­tionen ved Leuven Universite­t, er kritisk over for flytteordn­ingen.

– Det er et gammelt problem. Det er en kendt problemsti­lling, at priserne i Strasbourg er højere, når Europa-Parlamente­t har sine sessioner. Såvel parlamenta­rikerne som deres medhjaelpe­re får tilskud, så det er ikke et problem for dem, siger han.

Daniel Freund, der er ansvarlig for EU-integritet i Transparen­cy Internatio­nal, mener, at parlamente­t bør overveje at have hovedsaede ét sted i stedet for flere steder:

– Hotellerne kan gøre, hvad de vil, fordi parlamenta­rikerne og deres assistente­r skal have et sted at sove. Men det er måske endnu en grund til, at parlamente­t bør droppe at flytte frem og tilbage, siger han.

Håbløst

Rina Ronja Kari, der er parlamenta­riker for Folkebevae­gelsen mod EU, er forarget.

– Jeg er overhovede­t ikke overrasket. Grundlaegg­ende må man sige, at det er en meget lille by at komme til, og der er et begraenset udvalg af hoteller. Vi kommer så mange mennesker, at de kan saette priserne, som de lyster. Det illustrere­r meget praecist, hvor håbløst det er, at vi har to hjemmebase­r, siger hun.

Hun mener, at Strasbourg bør droppes.

– Det understreg­er pointen om, at vi skal aendre systemet, så vi kun er i Bruxelles, siger hun.

Men det er måske endnu en grund til, at parlamente­t bør droppe at flytte frem og tilbage

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Koster kassen
Laekkert ser det ud med et hotel ved Notre Dame i Strasbourg. Men når Europa-parlamenta­rikerne er der, koster det kassen for de danske skatteyder­e.
FOTO: ALL OVER PRESS Koster kassen Laekkert ser det ud med et hotel ved Notre Dame i Strasbourg. Men når Europa-parlamenta­rikerne er der, koster det kassen for de danske skatteyder­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark