Ekstra Bladet

TRONSKIFTE

Team Sky vinder formentlig Tour de France igen i år, men det bliver ikke med den forsvarend­e vinder. Det bør stå klart efter onsdagens eksplosive etape

-

ESPIAUBE (Ekstra Bladet): En efter en rullede de ned fra toppen og ind på det lille plateau, hvor nogen engang har fundet på at bygge et par gaestgiver­ier og anlaegge en stor parkerings­plads. Espiaube, hedder stedet, som Tour de France onsdag havde beslaglagt og gjort til trinbraet mellem målstregen på Col du Portet og Saint-LarySoulan laengere nede.

Formummede bag solbriller trods gråvejret, iført neutrale regnjakker og med store håndklaede­r viklet om halsen som beskyttels­e mod den kolde bjergluft trillede de til busserne. Wout Poels var den første. Team Skys hårdføre hjaelperyt­ter, som atter er ved at køre en holdkaptaj­n frem mod den samlede sejr i Tour de France.

Piftede ivrigt

Han havde en gul fløjte i munden og piftede ivrigt, når han ville forbi de traette tilskuere, som oversvømme­de vejen på vej mod tovbanen ned til varmen i SaintLary-Soulan.

Derpå Chris Froome i grå regnjakke, der daekkede hans rygnummer og gjorde ham lidt mere anonym. Så anonym, at han på vejen ned blev vaeltet af en hidsig gendarm, der ikke laengere ville finde sig i, at alle mulige motionsryt­tere også rullede ned. Det førte til lidt tumult på bjerget, da Froomes bodyguard jo var nødt til at traede i karakter.

Parterne forbrødred­e sig vist til sidst, men det gjorde nok Froome ekstra sammenbidt, da han rullede til bussen. Ettallet på cyklen afslørede ham, og der var nogle, der hviskede ’Froome’. På denne dag, da han blev stødt fra Tour-tronen af sin trofaste løjtnant Geraint Thomas, var der ingen, der råbte ukvemsord efter ham. Ingen buhråb. I Frankrig traeder man trods alt ikke på en, der ligger ned.

Flot kørt

Froome tabte 48 sekunder til Thomas og røg ned på den samlede tredjeplad­s. Froome er 2’31 efter nu. Hvis de kører om det mand mod mand, vinder Thomas Touren i år, og hollaender­en Tom Dumoulin bliver nummer to. Sådan ser det ud lige nu.

Nairo Quintana fra Movistar vandt etapen. Flot kørt var det af den lille colombiane­r, som alt for laenge har givet løfter, han ikke har kunnet indfri. Nu vandt han og tog tid på sine konkurrent­er, men det er naeppe nok. Det store danske håb blev slukket på bjerget. Jakob Fuglsang kom i mål fire minutter efter Quintana. Han vinder aldrig Tour de France, og han kommer aldrig på podiet. Det har han nok også selv indset.

Fortjent

Froome synes også at have draget en konklusion på Col du Portet.

– Jeg havde ganske enkelt ikke benene til slut. ’G’ er virkelig staerk, han er staerkere, og jeg håber, han når hele vejen til Paris i den gule trøje. Det har han fortjent, sagde Froome. ’G’ er Geraint Thomas’ kaelenavn, og Froomes brug af det vidner om det venskab, der siges fortsat at forbinde de to rivaler.

– Nu vil jeg kaempe hele ve-

Ingen buhråb. I Frankrig traeder man trods alt ikke på en, der ligger ned

Han har kørt et fejlfrit løb. Jeg har vundet løbet fire gange, og i denne udgave fortjener han at vinde

jen til Paris for holdet og for Geraint. Han har et forspring på to minutter, hvilket er et solidt og komfortabe­lt forspring.

– Han har kørt et fejlfrit løb. Jeg har vundet løbet fire gange, og i denne udgave fortjener han at vinde. Taktiksagd­e ken fra nu af er derfor enkel: Vi skal beholde trøjen til Paris, sagde Froome.

Mens busserne gassede op i det bakkede terraen og søgte mod nedkørslen fra bjerget med bugen lastet med traette ryttere, var Geraint Thomas på tv inde i pressetelt­et på plateauet. Det obligatori­ske interview med rytteren i den gule trøje afslørede for første gang en sejrssikke­r rytter. Hidtil har Thomas tildelt Froome lederrolle­n på Team Sky, men nu tager han ansvar.

– Jeg følte mig godt tilpas, og jeg tog endog tid til sidst, Geraint Thomas, som dog endnu ikke vil udråbe sig selv til vinder af løbet.

– I Touren kan alt sket. Man må tage hver dag, som den kommer, sagde Geraint, som følte trang til at understreg­e sin respekt for Froome og atter erklaere offentligt, at de to er gode venner.

God position

– Det er måske svaert at forstå på grund af det, der skete mellem Chris og Brad, men Chris og jeg er aerlige og åbne over for hinanden. Det er det, der sikrer vores hold succes, sagde Thomas med henvisning til den bitre rivaliseri­ng, der var mellem Froome og Skys første Tour-vinder, Brad Wiggins.

– Chris lod mig forstå med fire eller fem kilometer til mål, at han ikke følte sig godt tilpas. Jeg ville aldrig angribe ham, men jeg fulgte Roclic og Dumoulin (da de angreb, red.).

– Jeg er i en god position nu, men det aendrer ikke min mentalitet. Vi vil fortsaette med at køre som et hold. Det er vores styrke, og jeg vil ikke lade mig rive med eller bliver selvtilfre­ds, sagde Geraint Thomas.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Dagens mand i Sky-sovs Chris Froome med tungen ud af munden led op ad den sidste stigning, og fortalte Geraint Thomas, at48 han ikke havde benene. Og så tog Thomas ekstra sekunder på frn regerende mester.
FOTO: RITZAU SCANPIX Dagens mand i Sky-sovs Chris Froome med tungen ud af munden led op ad den sidste stigning, og fortalte Geraint Thomas, at48 han ikke havde benene. Og så tog Thomas ekstra sekunder på frn regerende mester.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark