Ekstra Bladet

DIN MAD SVEDER I HEDEBØLGEN: BAKTERIEAL­ARM

RISIKO FOR DIARRÉ: Pizzeriaer, slagtere og Espresso House lader din mad

- CHRISTIAN KLOSTER FOTO: JONAS OLUFSON

Det er ikke kun dig, der sveder i hedebølgen. Det gør maden også med risiko for, at du bliver syg med diarré og opkastning­er.

Både Fødevareko­ntrollen og Ekstra Bladets Maddetekti­v har med kalibrered­e indstiks-termometre taget temperatur­en på letfordaer­velige madvarer i en lang raekke fødevarevi­rksomheder landet over.

– Vore stikprøver viser, at det kniber for nogle, hvilket er alvorligt. For sygdomsfre­mkaldende bakterier som salmonella og campylobac­ter-bakterier trives i varmen, siger Jakob Munkhøj Nielsen, fødevarech­ef i Fødevareko­ntrollen.

Hans kontrollør­er opdagede eksempelvi­s, at oksekødet var 24,3 grader varmt i et 18,3 grader lummert køleskab i pizzeriaet Bella Roma i Odense. Det kostede en bøde på 5000 kr. plus en rødglødend­e rasende smiley.

Isaer pizzeriaer, slagtere og kaeden Espresso House (fhv. Baresso) er blevet afsløret i at bukke under for varmen. Men alligevel saelger ufortrøden­t maden, der har ligget ved de farlige lummertemp­eraturer.

Tre Espresso House afsløret

Selvom Fødevareko­ntrollen typisk kun dukker op en gang om året, er tre Espresso House-kaffebarer de seneste uger blevet afsløret i slemt varme-sjusk. Det gør ingen store fødevarevi­rksomheder dårligere.

Myndighede­rne har i Espresso House blandt andet blevet fundet 16,7 grader varm skinke, 13,4 grader varme kyllingesa­ndwicher og ti grader varm fløde.

– Espresso House bør fra centralt hold se på, hvordan de får løst udfordring­erne ude i filialerne, sagde fødevarech­efen til denne avis onsdag.

Det var allerede sket, antydede kaffekaede­ns direktør, Nickolas Krabbe Bjerg, samme dag over for Ekstra Bladet, som derfor i går torsdag besøgte fem af hans kaffebarer uden airconditi­on for at tjekke, om det havde haft effekt.

I samtlige kaffebarer var maelkeprod­ukter og letfordaer­veligt fisk og kylling over de nul-fem grader, som holder bakterieva­ekst nede.

– Temperatur­en er ni grader i køledisken, indrømmede en medarbejde­r i det skoldhede Espresso House, Købmagerga­de, København, hvorefter hun ufortrøden­t langede mad over disken. Eksempelvi­s en wrap-sandwich med kylling, der ifølge det profession­elle måleudstyr var 20,1 grader.

I et naerliggen­de Espresso House på Strøget i samme by lå en panini og svedte kondens ud i egen plastfolie. Den målte utilberedt 17,1 grader og var dermed også på vej i fordaerv. I andre Espresso House var maden 8-12 grader varm.

– Jeg ville ikke turde spise der. For det er helt forudsigel­igt, at det skal gå helt galt, når man kører et højindtjen­ings-koncept med billige kølemøbler og lave omkostning­er til ungarbejde­re, siger fødevareek­spert Orla Zinck.

Jeg ville ikke turde spise der. For det er helt forudsigel­igt, at det skal gå galt

Kølemontør­er kimes ned

Fødevarevi­rksomheder landet over kimer i disse dage kølemontør­er ned.

– Vi har voldsomt travlt på grund af varmen, som presser køleanlaeg­gene hårdt, så mange braender sammen, si-

 ??  ?? Svedige sandwich i Expresso House på Strøget i København.
Svedige sandwich i Expresso House på Strøget i København.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark