Ekstra Bladet

DEN LANGE JAGT PÅ GESTAPOS CHEFSADIST

Han torterede personligt modstandsf­olk og sendte hundredvis af jøder til gaskamrene

- TIM PANDURO

’Genkender du mig’, spurgte kvinden i vidneskran­ken.

’Når man har vaeret i faengsel i syv måneder, er det altid behageligt at se en smuk kvinde’, lød svaret fra den 73-årige lille og spinkle halvskalde­de mand, der dog ikke genkendte hende.

Men Simone Lagrange huskede Klaus Barbie, selvom der var gået 43 år, siden hun som 13-årig 4. juni 1944 blev slaebt ind på hans kontor i Gestapo-hovedkvart­eret på Hotel Terminus i den franske by Lyon.

Kaelede for kat

Den jødiske Simone var med sine foraeldre blevet stukket af en nabo. Først var hun ikke specielt bange for Gestapo-chefen, der var kendt som 'Slagteren fra Lyon'. Barbie kaelede nemlig for en lille kat.

Jeg passede bare sit arbejde og adlød ordrerne

’Jeg kunne ikke forestille mig, at han var ond, når han elskede dyr. Men jeg blev torteret af ham i otte dage’, fortalte hun siden. Klaus Barbie ville tvinge pigen til at afsløre, hvor hendes to brødre skjulte sig. Det fik han ikke noget ud af. Hun vidste ikke, hvor de var.

Torturen bestod i daglige taev. Pigens ansigt var opsvulmet, og en ryghvirvel knust, da hun efter otte dage sammen med sin mor og far blev sendt til dødslejren Auschwitz. Simone overlevede som den eneste og var en af flere, der blev afhørt i retten i Lyon i sommeren 1987.

Glødende nåle og kogende vand

Tidligere modstandsf­olk fortalte, hvordan de blev stukket med glødende nåle, overhaeldt med kogende vand eller fik skraellet huden af med en kniv. Men størstedel­en af hans ofre var tavse under retssagen. Mange var myrdet i kz-lejre eller torturkamr­ene. Andre døde siden krigens slutning.

Det tog halvanden dag at laese de forbrydels­er, Klaus Barbie blev beskyldt for, op i retten. Han havde i tusindvis af dødsfald og deportatio­ner foruden tortur, vold, voldtaegt og trusler på samvittigh­eden. Men han naegtede sig skyldig. Han havde blot passet sit arbejde og adlydt ordrer, påstod han.

Det hjalp ikke. Den lange retssag endte med en dom på livstid til den gamle nazist.

De fleste ofre var tavse under retssagen. De var myrdet i kz-lejre og torturkamr­ene

 ??  ??
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Klaus Barbie iført uniform under den tyske besaettels­e af Frankrig.
FOTO: ALL OVER PRESS Klaus Barbie iført uniform under den tyske besaettels­e af Frankrig.
 ?? FOTO: AP ?? Under navnet Altmann fik Klaus Barbie udstedt et pas af den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e og kunne flygte til Sydamerika. Her ses hans id-papirer på spansk.
FOTO: AP Under navnet Altmann fik Klaus Barbie udstedt et pas af den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e og kunne flygte til Sydamerika. Her ses hans id-papirer på spansk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark