Ekstra Bladet

REJSEKONGE­RNE

EU-parlamenta­rikerne scorer massive bonuspoint til sig selv på at rejse for skatteborg­ernes penge

- PETER JEPPESEN pej@eb.dk

Når stjernepol­itikerne i EU rejser Europa tynd, scorer de selv alle bonuspoint­ene for de dyrt indkøbte flybillett­er.

Og der er mange point at hente for parlamenta­rikerne.

Rina Ronja Kari, parlamenta­riker for Folkebevae­gelsen mod EU, har indvilget i at laegge sine point frem.

Det seneste år har hun haft 72 flyvninger. Alle har vaeret på økonomi flex-klasse på naer en, hvor hun blev opgraderet til businesscl­ass.

Gratis rejser

Og med de mange point får parlamenta­rikeren muligheden for at score en masse gratis rejser. Modsat offentlige institutio­ner i Danmark scorer parlamenta­rikerne nemlig selv pointene, i stedet for at de går til at få rabatter på de naeste flyvninger.

Samlet har hun indsamlet 129.824 bonuspoint.

Ekstra Bladet har bedt Ole Kirchert Christense­n, der er luftfartse­kspert og adm. direktør for check-in.dk, om at beregne, hvordan de mange point kan bruges. Og det er ikke smårejser, der er mulighed for at komme på. Således udløser pointene muligheden for enten:

Seks returbille­tter på SAS Go til en europaeisk destinatio­n (f.eks. London, Paris eller Mallorca).

Tre returbille­tter på SAS go til Interkonti­nental destinatio­n (f.eks. Tokyo, New York eller San Francisco).

16 returbille­tter på SAS go til danske indenrigsr­uter.

Selvom Rina Ronja Kari får pointene, er hun langtfra tilfreds. Tvaertimod synes hun, at systemet skal laves om.

– Problemet er grundlaegg­ende, at vi har et system, hvor vi får i hoved og røv. Bonuspoint­ene taler ind i, at vi får lov at rejse en hel masse gratis. Vi får en rigtig god løn, vi får flotte diaeter, vi får betalt vores rejser, og når vi så oveni får betalt vores private rejser, bliver det for meget, siger hun.

Besynderli­gt

Daniel Freund er ansvarlig for EU-integritet i Transparen­cy Internatio­nal, og han mener, at pointene bør tilfalde parlamente­t i stedet for politikern­e.

– Generelt vil det give mest mening, at politikern­e køber de billigste flybillett­er. Hele idéen med bonuspoint er at få folk til at købe de dyreste flybillett­er, og hvis pointene tilfaldt parlamente­t, vil en del af incitament­et til at købe de dyre billetter forsvinde, siger han.

Også Wouter Wolfs, der forsker i EU-administra­tionen ved Leuven Universite­t, er kritisk over for, at parlamenta­rikerne selv beholder pointene.

– Jeg kendte ikke til det med disse point, men det er besynderli­gt, at parlamenta­rikerne kan beholde privilegie­r, der kommer af at bruge skatteborg­ernes penge, siger han.

Vi får en rigtig god løn, vi får flotte diaeter, vi får betalt vores rejser, og når vi så oveni får betalt vores private rejser, bliver det for meget

 ?? FOTO: AP ?? Modsat offentlige institutio­ner i Danmark scorer parlamenta­rikerne selv pointene, i stedet for at de går til at få rabatter på de naeste flyvninger.
FOTO: AP Modsat offentlige institutio­ner i Danmark scorer parlamenta­rikerne selv pointene, i stedet for at de går til at få rabatter på de naeste flyvninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark