Ekstra Bladet

Hos Trump er pressefrih­ed en by i Rusland

-

i Det Hvide Hus er blevet Endnu en journalist smidt på porten. Hun stillede spørgsmål, som er ubehagelig­e for praesident Trump.

I denne uge gik det ud over CNN’s reporter Kaitlan Collins, som blev kaldt ind i ’The West Wing’ og fik at vide, at hun tidligere på dagen havde stillet upassende spørgsmål. Derfor skulle hun ikke bryde sig om at dukke op, når Trump og EU-praesident Juncker stillede op for pressen senere samme dag.

De ’upassende’ spørgsmål angik Trumps tidligere advokat Michael Cohen, som i hemmelighe­d har optaget en samtale med praesident­en, hvor de diskuterer betaling til en tidligere playboy-model. CNN har snuden i sporet i forhold til Cohen. Advokaten har åbenbart en del at afsløre om Trump, og det presser praesident­en.

er at holde øje med magthavern­e. Pressens opgave Problemet er bare, at Trump og hans stab ikke anerkender de demokratis­ke spilleregl­er.

Herhjemme kunne Berlingske i går fortaelle, at danskerne dumper Trump som leder af den frie verden. De adspurgte i en Gallupmåli­ng opfatter USA’s praesident som mindre trovaerdig end Putin, og tidligere udenrigsmi­nister Uffe Ellemann-Jensen siger i en kommentar, at Trump og Putin har et faelles mål, nemlig at nedbryde Vesten.

Jeg forstår godt mistillide­n. Alene det at Trump sparker til pressefrih­eden, en af demokratie­ts hjørnesten, er dybt urovaekken­de.

Men er vi så meget bedre i Europa?

praesident Macron at få en I Frankrig forsøger lov igennem mod fake news. Politikere skal ifølge forslaget i tre måneder op til et valg kunne klage over fake news. Herefter skal en dommer inden for 48 timer tage stilling til sagen, og hvis dommeren vurderer, at der er tale om fake news, kan hun eller han få fjernet indhold samt lukke Facebook-profiler og websites ned.

Ønsker vi virkelig dette i den frie vestlige verden? At leve med en saerlig statslig sandhed?

Vel er fabrikered­e løgnehisto­rier, som er skabt for at skade en politisk modstander eller blot for at tjene penge, noget, fanden har skabt. Men vi bør bekaempe dem med demokratis­ke midler, hvilket den frie presse er i fuld gang med.

glaedeligt at se, at en samlet presse I USA er det fordømmer udelukkels­en af en enkelt journalist fra et offentligt pressemøde. Også Fox News, som er kendt for at vaere et Trump-venligt medie, har vist solidarite­t med Kaitlan Collins.

Hendes CNN-kollega Jim Acosta, som i sin tid blev kaldt fake news af praesident Trump, rammer situatione­n glimrende ind med disse ord, der ligger fast i toppen af hans Twitter-profil:

'Kig rundt i verden, og tjek de lande ud, som har statslig kontrol over medierne. Det er ikke steder, hvor du har lyst til at leve.'

 ??  ??
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Danskerne dumper i en ny måling Trump som leder af den frie verden.
FOTO: RITZAU SCANPIX Danskerne dumper i en ny måling Trump som leder af den frie verden.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark