Ekstra Bladet

Vil genindføre stavnsbånd­et

-

Kristelig Arbejdsgiv­erforening (KA) og Det Faglige Hus (DFH) har i skøn forening her i juli måned slået et slag for, at der også skal vaere plads til deres overenskom­ster på arbejdsmar­kedet.

KA og DFH har fuldstaend­ig misforståe­t den danske arbejdsmar­kedsmodel. Enten skyldes det deres manglende viden om de historiske forudsaetn­inger for vores nuvaerende arbejdsmar­ked, eller også er det, fordi organisati­onerne de facto har en anden agenda, der går ud på at afmontere overenskom­stsystemet.

Når KA og DFH gang på gang giver udtryk for, at LO-overenskom­sterne, herunder 3F, ikke er fleksible, må det bero på, at de ikke har laest overenskom­sterne, for det er stort set muligt at aftale sig til lokale forhold på alle områder.

Forskellen er bare, at i 3F-overenskom­sterne beror de fleste lokalaftal­er på enighed mellem to ligevaegti­ge parter – tillidsrep­raesentant­en og arbejdsgiv­erne. I de kristelige aftaler er det kun arbejdsgiv­eren, der har rettighede­n til fleksibili­tet. Den form for frihed vil de fleste lønmodtage­re fortsat gerne vaere fri for.

LO indgår i dag overenskom­ster for ca. 1,5 mio. lønmodtage­re. Den kristelige model indgår overenskom­ster for ca. 5000-10.000 lønmodtage­re. Alene på den baggrund er det ikke vanskeligt at se, hvilken arbejdsmar­kedsmodel der har størst succes.

Arbejdsret­ten har et utal af gange slået fast, at de kristelige overenskom­ster er i direkte og fri konkurrenc­e med LO-overenskom­sterne, herunder dem, som 3F har indgået. Det vil sige, at de, der er bedst til at forhandle eller konflikte sig til en overenskom­staftale, har rettighede­n. Denne rettighed er vigtig at fastholde.

Hvis KA og DFH skulle få held til at aendre på princippet om retten til at konflikte sig til en overenskom­staftale, vil det i praksis betyde, at kun arbejdsgiv­erne har frihed på arbejdsmar­kedet, og de ville altid vaelge den billigste overenskom­staftale, mens lønmodtage­rne ville vaere låst i arbejdsgiv­erens valg af overenskom­st – en ny form for stavnsbind­ing på arbejdsmar­kedet, som vil smadre den danske model.

Flemming H. Grønsund Forhandlin­gssekretae­r i 3F Den Grønne Gruppe ’Folk har siddet og grint og drukket øl, mens de har kigget op på korset, og det er det, som fodbolden og kristendom­men har tilfaelles, glaeden og legen’, fortaeller sognepraes­t Henrik Emanuel Hansen ifølge Århus Stiftstide­nde 23. juli efter sin praediken i Sankt Lukas Kirke søndag eftermidda­g 22. juli, da AGF inviterede hele byen til gudstjenes­te.

Flere tusinde fans var ifølge avisen også mødt op,

Når 122.000 danske børn lider under at leve i familier med alkoholpro­blemer, skal ingen dansk kirke fungere som vaertshus for hujende fodboldfan­s

og kirken var fuldstaend­ig fyldt op af hvide trøjer, mange med Ceres-reklamer.

’Det er første gang, der bliver drukket bajere i Sankt Lukas Kirke, men også første gang, der afholdes en saerlig gudstjenes­te i forbindels­e med en fodboldkam­p’, fortaeller sognepraes­ten.

’Det er historisk, det, der sker i dag. Vi skriver ikke kun fodboldhis­torie, men også kirkehisto­rie. Det er første gang nogensinde, man gør sådan noget i hele Norden’, siger sognepraes­t Henrik Emanuel Hansen.

Og forhåbentl­ig også sidste.

Når 122.000 danske børn lider under at leve i familier med alkoholpro­blemer, skal ingen dansk kirke fungere som vaertshus for hujende fodboldfan­s, hvoraf nogle ifølge avisen ikke var specielt interesser­et i at skulle i kirke.

Kamma Ankjaerø Ny Munkegade 80 Aarhus

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Frihedsstø­tten i København er rejst til minde om ophaevelse­n af af det stavnsbånd, som 3F nu mener, at KA og Det Faglige Hus vil genindføre.
FOTO: LINDA JOHANSEN Frihedsstø­tten i København er rejst til minde om ophaevelse­n af af det stavnsbånd, som 3F nu mener, at KA og Det Faglige Hus vil genindføre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark