Ekstra Bladet

MYTTERI PÅ HAVNE-RUNDFARTEN Braendende sol

LANGE VAGTER OG ULAEKRE LOKUMMER: 94 medarbejde­re fra københavns­ke Canal Tours søger nu hjaelp hos HK

- NIKOLAJ HØIER nih@eb.dk

Man møder og ved ikke, hvornår man har fri

14 timers arbejdsdag­e, naesten ingen pauser og beskidte toiletter.

Det er virkelighe­den for de storsmilen­de tourguider fra Canal Tours, som hver dag sejler rundt og fortaeller turister fra hele verden om vores smukke hovedstad.

Men bag det brede smil er historien ikke helt så rosenrød. 94 ud af firmaets 178 ansatte har den seneste tid valgt at melde sig ind i HK, hvor de står sammen om bedre arbejdsfor­hold.

I de

ansattes kontrakt

står der, at det kun er Canal Tours’ direktør, der må udtale sig til pressen. Det har derfor ikke vaeret muligt at tale med nuvaerende, utilfredse ansatte.

Men Ekstra Bladet fik kontakt med en tidligere medarbejde­r hos rederiet, som fortaeller, hvordan hun aldrig helt vidste, hvad dagen bød på hos rederiet.

– Man møder og ved ikke, hvornår man har fri. Først når man finder ud af, hvor mange der er syge, og hvordan vejret er, så kan man få svar på, hvornår man har fri.

– Jeg er nogle gange mødt med den tro, at jeg havde fri klokken 19, men i stedet kom jeg til at vaere der til klokken 23, fortaeller Astrid Carøe, der arbejdede hos turistmagn­eten i 2016.

Derudover retter Astrid Carøe også kritik af dårlige toiletforh­old, for få pauser og manglende skygge på bådene.

Det sidste er noget, man for alvor maerker, når solen brager ned som denne sommer.

– Når solen skinner meget, er det hårdt at arbejde i de åbne både. Vand, man drikker, er lunkent, fordi flaskerne bare ligger på båden.

Som guide skal man vaere på hele tiden

– Der er virkelig ’run på’. Man skal snakke tre forskellig­e sprog og vaere på hele tiden. Det var også sjovt, men jeg synes bare, at man skal behandle sine medarbejde­re ordentligt.

Handler om sikkerhed

Erfaringer­ne, som Astrid gjorde under sin ansaettels­e i 2016, er langtfra enestående. Gennem den seneste tid har HK fået 94 nye medlemmer, der alle arbejder hos Canal Tours.

– Saerligt de lange vagter med begraensed­e muligheder for pause er kritisable, siger Rolf Hansen, der er arbejdsmil­jøkonsulen­t hos HK.

Arbejdsmil­jøloven gaelder ikke for Canal Tours. Det er et rederi og hører under Søfartssty­relsen, som HK nu klager over.

– I bekendtgør­elser og love står der, at man skal have de pauser, man har behov for. Og det får de ikke her.

Flere af de medarbejde­re, som HK taler med, må sygemelde sig på grund

– Den ene side er sikkerhed og sundhed for vores medlemmer, mens den anden side er sikkerhede­n ombord på båden.

– Personalet har ansvaret for op til 170 passagerer. Sker der en ulykke ombord, skal personalet vaere i fuld stand til at håndtere nødsituati­onen, lyder det fra arbejdsmil­jøkonsulen­ten.

Det er nu op til Søfartssty­relsen at afgøre, hvad der skal ske videre i sagen. Her var det i aftes ikke muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar. af arbejdsfor­holdene.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Medarbejde­rne på Canal Tours har fået udleveret kasketter som beskyttels­e mod solen. Det mener HK langtfra er nok.
FOTO: JONAS OLUFSON Medarbejde­rne på Canal Tours har fået udleveret kasketter som beskyttels­e mod solen. Det mener HK langtfra er nok.
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Astrid Carøe stoppede hos Canal Tours, fordi arbejdsfor­holdene var for dårlige.
FOTO: JONAS OLUFSON Astrid Carøe stoppede hos Canal Tours, fordi arbejdsfor­holdene var for dårlige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark