Ekstra Bladet

Det er stadig tabu

-

– Hvad kan man gøre, hvis man føler sig ensom, og man gerne vil bryde ud af sin ensomhed?

– Noget af det, jeg synes er vigtigt, når vi taler om ensomhed, er, at ensomheden kan have forskellig­e grader. Jeg plejer at skelne mellem ensomhed som en alvorlig tilstand, man kan vaere fastlåst i, og så den indledende ensomhed, hvor følelsen kommer og går, men stadig er en følelse, som måske begynder at fylde mere, siger chefpsykol­og Ditte Charles.

Den svaere ensomhed kan have dybe rødder i barndommen eller have kilder, der ikke findes lette råd for.

Der kan man måske finde lindring eller hjaelp ved at finde bøger om emnet eller søge på nettet. F.eks. fonden Ensomme Gamles Vaerns publikatio­ner. Det kan også vaere en meget stor hjaelp at åbne sig for et menneske, man opfatter som klogt og venligt.

De fleste har et medfødt behov for at vaere i kontakt med andre mennesker.

– Men det vigtigste i forhold til at overkomme ensomhed, taenker jeg er, at man i første omgang står ved, at det rent faktisk er den følelse, man har. At man nogle gange savner nogen eller noget naerhed i sit liv.

– Og at man også ved samme lejlighed anerkender over for sig selv, at det er der ikke noget i vejen med. Det er helt naturligt at opleve.

Hun forklarer, at ensomhed er en følelse, der ligger i vores følelses-beredskab.

– Efter min mening kalder ensomhed på den handling at få gjort noget ved vores sociale liv. Eller vores behov for naervaer. De fleste har et medfødt behov for at vaere i kontakt med andre mennesker.

– Hvis man vil udbygge sit sociale netvaerk eller aktivere det, hvad gør man så?

– Nogle gange har det noget at gøre med, at vi er kommet ud af traening i forhold til vores sociale liv. Så start med at snakke med nogen.

– Opsøg ligesinded­e. Det er et meget konkret råd, jeg giver. Jeg plejer at sige: Punkt 1: Vedkend dig følelsen. Og vid, at det er helt naturligt at føle sig ensom til tider.

– Hvordan føles det? Kan det ligefrem føles fysisk?

– Ja, det kan det. Og der er også noget, der tyder på, at ensomhed, der maerkes fysisk, faktisk er sundhedssk­adeligt. Hvis man oplever langvarig ensomhed. Jeg vil påstå, at svaer ensomhed kan man også fysisk opleve som sjaelelig smerte. Som om, at der er noget, der naermest skriger på at blive fyldt ud. En indre tomhed, en oplevelse af, at der mangler noget, og at det gør ondt. Et savn, der gør ondt.

– Det kan også baere en enorm tristhed med sig. Fordi de fleste mennesker er sociale vaesener. Ensomhed er desvaerre stadig tabu. Som om, at der er noget i vejen med en, hvis man er ensom.

– Jeg synes, det er rigtig vigtigt at sige, at der ikke er noget i vejen med en, fordi man oplever ensomhed. Det er tvaertimod et signal om, at man har et sundt følelsesre­gister, der fortaeller, at lige nu er der noget, du savner, eller noget, du med fordel kan handle på. Og det er at se på dit sociale liv eller det naervaer, du har i din hverdag. Og så finde kilden eller få hjaelp dertil.

 ?? PR-FOTO ?? Ditte Charles forklarer om de store følelser, der er forbundet med at føle sig ensom.
PR-FOTO Ditte Charles forklarer om de store følelser, der er forbundet med at føle sig ensom.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark