Ekstra Bladet

Profession­elle: Det skal

-

Byggekvali­teten:

Heldigvis er der blevet faerre dårligt byggede computere på det danske marked. Men der er naturligvi­s stor forskel fra model til model, hvor nogle består af et ringe plastikmat­eriale og ikke har en saerlig stor finish. Gør op med dig selv, om du gider kigge på sådan en model i mange år frem, hvis ellers den kan holde så laenge.

Type af computer:

Der findes tre typer af baerbare, som er interessan­te: pc’ere, Macs og Chromebook­s. Sidstnaevn­te er en billig computer med Googles styresyste­m. En pc har Windows fra Microsoft som styresyste­m, mens Apple står bag både hardware og styresyste­m på Mac.

Tilslutnin­gsmulighed­er:

På isaer nyere Macs skal du købe en adapter med, hvis du vil bruge andet end de indbyggede USB-C-porte. Andre computere er mere veludstyre­t med både HDMI, normale USB-porte og i nogle tilfaelde også stik, så du kan tilkoble en skaerm. Tjek derfor om tilslutnin­gsmulighed­erne opfylder dine behov.

Forsikring:

Forvent at saelgere i fysiske elektronik­butikker vil prakke dig en forsikring på. Den er dyr og daekker kun en enkelt genstand, nemlig din nye computer. Undersøg om du ikke allerede er daekket af din indboforsi­kring eller for et lille ekstrabelø­b kan få daekket al elektronik i husstanden. Da britiske Spruce Campbell var blot otte år, begyndte han sin karriere som programmør. I dag er han 13 år og har udgivet sit første spil, Cyber:Jump, og vundet den britiske pris Bafta-pris som årets bedste unge spildesign­er:

– Jeg bruger mine venner som forsøgskan­iner. De er billige i drift, griner han, da Ekstra Bladet forleden møder ham i Amsterdam.

Her er han sammen med en gruppe af andre computerbr­ugere mødt op for at fortaelle, hvordan de får udstyret til at passe sammen med deres ambitioner.

– Jeg brugte et halvt år på at spare op til min første computer. Og så laeste jeg mig til, hvordan man kan kan kode et spil, fortaeller Spruce Campbell, som ligeledes brugte videoer fra YouTube som inspiratio­nskilde.

FORAN HAM STÅR

i dag udstyr for op mod 100.000 kroner, hvilket er markant mere, end hvad hans første computer kostede. Men det har en god forklaring.

– Se her, når jeg tester spillet for fejl. Før skulle jeg vente lang tid, før testen var gennemført. Nu tager det et sekund.

– Så for mig gør det hele forskellen, at com-

 ?? FOTO: AP ?? Google Chromebook er en billig baerbar, hvor de fleste data ligger i skyen og ikke på selve computeren.
FOTO: AP Google Chromebook er en billig baerbar, hvor de fleste data ligger i skyen og ikke på selve computeren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark