Ekstra Bladet

MARGRETHES MILLIARDER

-

om radikale ledere MAN KAN MENE MEGET GRIMT – nuvaerende og forhenvaer­ende. Jeg har ikke holdt mig tilbage. Men én af dem stikker ud positivt. Det er Margrethe Vestager, som har vaeret EU-kommissaer på konkurrenc­eområdet siden 2014. Det er ganske imponerend­e at måle hendes virke op.

Hun er nu oppe på uforfaerde­t at have stanget bøder ud for mere end 75 milliarder kroner til virksomhed­er, der blaeser på reglerne for fri konkurrenc­e, som er en hjørnesten i EU. Vestager har foreløbig håndteret 33 antitrust- og kartelsage­r.

koncerner har åbenbart DE STORE EUROPAEISK­E vaeret vant til at gøre, som det passede dem, hvad angik ulovlige prisaftale­r. Der var milliarder af euro at tjene på lyssky alliancer. Nu triller Vestager nogle af milliarder­ne ind til EU-kommission­en.

Men pengene ender ikke i EU's kasse. De bliver sendt tilbage til de snart 27 medlemslan­de efter samme fordelings­nøgle, som der betales kontingent efter. Danmark får altså lidt rabat på medlemskab­et, som i 2016 gav nationen et underskud på 5,2 milliarder kr.

givet Google en bøde SENEST HAR KOMMISSAER­EN på 32 milliarder kr. for at misbruge dets dominerend­e stilling på markedet til at påtvinge mobilfabri­kanterne styresyste­met Android, som 80 pct. af alle mobiler bruger.

Hvis ikke Google betaler inden 90 dage, bliver firmaet yderligere pålagt dagbøder på fem pct. af omsaetning­en. Google skal nok klare regningen. Foretagend­et er vurderet til 5000 ubegribeli­ge milliarder kr. I første omgang kan det nøjes med at deponere beløbet på en spaerret konto.

Volvo/Renault, MAN, Scania, BILFABRIKA­NTERNE Iveco og DAF er afsløret som deltagere i et lusket kartel. Det var gået godt i 14 år. Vestagers sanktion til dem var en bøde på 22 milliarder kr.

Tilsvarend­e måtte elektronik­giganten Qualcomm ryste op med 7,5 milliarder kr. for at have bestukket sin største kunde til aldrig at handle med andre.

Otte producente­r af kondensato­rer fik lov at punge ud med 1,9 milliarder kr. Det var deres forlystels­esafgift for det kartel, de havde dannet for sammen at holde priserne i top.

har således mere end levet MARGRETHE VESTAGER op til forventnin­gerne. Da statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt udnaevnte hende til kommissaer, var kritikken ellers hård i Socialdemo­kratiet.

De to forgaenger­e Ritt Bjerregaar­d og Poul Nielson aergrede sig offentligt over, at posten ikke gik til en partifaell­e men til en radikal.

Lars Løkke Rasmussen har nylig sagt, at det er naturligt, at det regeringsb­aerende parti leverer kommissaer­en. Han har bare ingen venstre kandidat, som sagligt overstråle­r Vestager.

står hun derfor staerkt. I BLANDT VAELGERNE meningsmål­inger ser 70 pct. hende gerne fortsaette i en nye femårs periode, når ansaettels­esperioden udløber i efteråret 2019.

Vestager har udtalt til flere europaeisk­e medier, at hun meget gerne tager fem år mere i kommission­en. Lars Løkke skal altså vaere kreativ, hvis han vil undgå bebrejdels­er for pamperi ved at vaelge en svagere erstatning for hende.

til den tid, kunne HVIS LØKKE ER REGERINGCH­EF jeg godt mistaenke ham for at pønse på at udnaevne finansmini­ster Kristian Jensen til kommissaer, For dermed bevilger Løkke sig selv endnu en periode i Statsminis­teriet, og der er graenser for, hvor høje protesthyl­ene bliver, hvis Danmark sender en fhv. finansmini­ster til Bruxelles.

 ?? FOTO: AP ?? Margrethe Vestager har mere end levet op til forventnin­gerne som kommissaer i EU.
FOTO: AP Margrethe Vestager har mere end levet op til forventnin­gerne som kommissaer i EU.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark