Ekstra Bladet

Jensen hejser det hvide flag

-

ellers skulle vaere i tvivl, er HVIS NOGEN valgkampen nu skudt i gang for alvor. Det skete i sidste uge, da Venstres naestforma­nd, finansmini­ster Kristian Jensen, hejste det hvide flag over Den Røde Bygning og meddelte, at partiet har opgivet en af sine maerkesage­r, nemlig nulvaekst i den offentlige sektor. Kristian Jensen har ellers vaere en af høgene i Venstre, når det handler om at begraense de offentlige udgifter, men nu laegges kursen helt om. Statskasse­n smaekkes op.

I et interview i Jyllands-Posten sagde Kristian Jensen, at Venstre de kommende ti år vil vaere indstillet på, at verdens største offentlig sektor vokser sig endnu større. Definitivt begravet er nu Lars Løkkes vision fra 2012 om, at ’udgangspun­ktet for Venstre i regering er et offentligt udgiftssto­p’.

mødte selvfølgel­ig JENSENS FANEFLUGT straks kritik fra Liberal Alliance, hvis ideologisk­e indpisker Joachim B. Olsen hånede naestforma­ndens lave ambitionsn­iveau. ’Det er for dårligt, at de forenede socialdemo­kratier i dansk politik kun kan forestille sig, at den offentlige sektor bliver større’, sagde han og kaldte Kristian Jensens melding for ’doven’.

Nu er det ret ligegyldig­t, hvad Joachim B. Olsen siger om den sag, for LA har ikke ligefrem selv gjort sig bemaerket ved stålsat at vogte sine maerkesage­r, efter at partiet kastede sig ind i ministerbi­lerne. Anders Samuelsens påstand om, at LA nu fik indflydels­e på alle 1.000 mia. kr. i statsbudge­ttet var som så meget andet tom snak. Som bekendt har økonomiske løfter fra LA nogenlunde samme kursvaerdi som den polske zloty før Murens fald.

at ’de SAGEN ER, forenede socialdemo­kratier’ i dag omfatter alle Folketinge­ts partier, fordi ingen vil laegge sig ud med en million offentligt ansatte, der afgør et kommende valg.

Hertil kommer, at Jensens løfte er en gratis omgang. Uanset Løkkes bebudelse af nulvaekst har hverken den nuvaerende eller andre blå regeringer kunnet leve op til den ambition. Heller ikke VLAK-regeringen, selv om både LA og K før valget i 2015 ønskede minusvaeks­t i den offentlige sektor. I VLAK-regeringen­s regeringsg­rundlag hed det, at der skulle vaere en ´realvaekst i det offentlige forbrug på i udgangspun­kt 0,3 pct. om året’. Den faktiske vaekst bliver i år mere end tre gange større med en LApolitike­r som økonomimin­ister.

er først og KRISTIAN JENSENS MELDING fremmest taktisk bestemt. Den er dikteret af, at Venstre ikke vil bruge en valgkamp på opslidende diskussion­er med S og DF om, hvor der skal skaeres og spares i det offentlige. Det er meget lettere at sige, at den offentlig sektor får lov at vokse de naeste ti år – isaer indenfor velfaerdso­mrådet, politiet og forsvaret. Så har Kristian Jensen stort set taget det hele med.

Venstres udmelding har samme sigte, som når S med en stribe politiske udspil, ikke mindst et historisk stramt udlaending­eudspil, forsøger at lukke deres sårbare flanke af. V vil ikke kunne angribes på velfaerd. S vil ikke kunne rammes på flygtninge­området.

Så hellere laegge sig ned, før valgkampen definitivt går i gang, og lade LA score de vaelgere, som stadig mener, den offentlige sektor i Danmark er for stor. Herregud, de eneste medier, der synger med på sangen om nulvaekst, er Berlingske, Børsen og Jyllands-Posten, hvis laesere alligevel stemmer blåt. Så Kristian Jensens kapitulati­on koster naeppe Venstre andet end noget trovaerdig­hed.

at Venstres aflysning MERE INTERESSAN­T ER, af nulvaekste­n sender et tydeligt signal om, at de tre regeringsp­artier ikke kommer til at gå til valg samlet. Mens V laegger kursen ind mod midten, vaelger LA den liberalist­iske højrekurs, og K satser på lidt af det hele. Det behøver ikke svaekke dem. De blå partier kan nemlig følge strategien fra Napoleon, som gik ud på at lade haeren marchere spredt, men slå til samlet. Hvis de blå partier raekker ud efter hver deres vaelgergru­ppe, kan det samlede resultat give blåt flertal.

Det forudsaett­er bare en helt afgørende ting: At vaelgerne oplever de fire partier i den blå lejr som trovaerdig­e, samlet og hver for sig. Og i det lys virker begrundels­en for Kristian Jensens kovending meget tynd. Han henviser nemlig til ’befolkning­sudvikling­en’ og kravet fra vaelgerne om mere ’tryghed’. Som om politikern­e ikke hele tiden har vidst, hvordan befolkning­ens sammensaet­ning udvikler sig de kommende år, og som om ønsket om flere penge til politiet var noget, der opstod i forgårs. Gad vide, hvem der hopper på den.

Sagen er, at ’de forenede socialdemo­kratier’ i dag omfatter alle Folketinge­ts partier

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Kristian Jensens melding er først og fremmest taktisk bestemt. Den er dikteret af, at Venstre ikke vil bruge en valgkamp på opslidende diskussion­er med S og DF om, hvor der skal skaeres og spares i det offentlige.
FOTO: JENS DRESLING Kristian Jensens melding er først og fremmest taktisk bestemt. Den er dikteret af, at Venstre ikke vil bruge en valgkamp på opslidende diskussion­er med S og DF om, hvor der skal skaeres og spares i det offentlige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark