Ekstra Bladet

Nu kan du få besked, når bilen får en bilkabule

- MATHIAS GRAM

For mange bilejere kan en ny ridse få tiden til at stå stille i det smertelige øjeblik, hvor man opdager den.

Lige der, nederst på bilens kofanger, hvor et vildfarent rødt køretøj har sat sit aftryk. Som et laebestift­skys på kinden, der kan få blodet til at stige til hovedet.

Denne gang er det bare ikke forelskels­e, der er den drivende kraft, men snarere fortvivlse over, at det flygtige kys har forladt festen uden at efterlade sit nummer.

Tidligere stod man i sådanne tilfaelde ofte tilbage med drømmen om at have vaeret mere tilstedeva­erende i det afgørende øjeblik.

Men nu kan en raekke Mercedes-Benz-modeller ifølge bilist organisati­onen F DM give deres ejere besked, hvis bilerne kommer i naerkontak­t med andre, mens de står parkerede.

Det skal først og fremmest gøre ejeren opmaerksom på skaden, så omfanget kan vurderes, før han eller hun saetter sig ind og kører videre. Men det øger også ejerens chancer for at reagere og få fat i synderen, hvis vedkommend­e er taet på sin bil.

Bilen ’sanser’ skaden

Bulealarme­n, der hedder 'Parking Damage Notificati­on', er en del af MercedesBe­nz' udvidede tyverialar­m og kan give besked via ejerens smartphone bare sekunder efter et sammenstød.

Alarmen er ekstraudst­yr, men kan ifølge FDM allerede nu fås til den lille A-Klasse, den mellemstor­e C-Klasse og luksusbile­rne CLS- og SKlasse. Senere på året følger desuden den ligeledes luksuriøse E-Klasse.

Systemet virker ved, at bilen konstant måler selv meget små bevaegelse­r, og den kan endda 'sanse', hvorfra stødet kommer.

Foruden alarmen får ejeren altså at vide, hvor skaden er sket, og på hvilket tidspunkt, sammenstød­et skete. Sidstnaevn­te kan eksempelvi­s vaere brugbart, hvis man vil finde gerningsma­nden på overvågnin­gsbilleder.

Faktisk er Mercedes-Benz' tyverialar­m også i stand til at sende billeder af den bil, der står bag sammenstød­et, til sin ejer, men ifølge FDM er der endnu ikke åbnet op for den mulighed.

 ?? ARKIVFOTO: JENS DRESLING ?? Det er ikke altid, der følger en seddel med kontaktopl­ysninger med en ny bule eller ridse i bilen.
ARKIVFOTO: JENS DRESLING Det er ikke altid, der følger en seddel med kontaktopl­ysninger med en ny bule eller ridse i bilen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark