Ekstra Bladet

ÅRETS BIL VAR EN SPORTSVOGN

DEN FØRSTE I 1969 blev Ford Capri kåret som den første Årets Bil i Danmark. Bilen var bygget til dem, der måske havde fået børn, men alligevel gerne ville have en hurtig bil

- CHRISTIAN SCHACHT

De fleste mener nok, at den største begivenhed i 1969 var månelandin­gen 20. juli, men for mange bilentusia­ster vil året måske også blive husket som det, hvor Ford Capri blev introducer­et.

Capri var det europaeisk­e svar på den amerikansk­e Mustang, og Ford kaldte den for 'bilen, du altid har lovet dig selv'.

Den var direkte målrettet den mere designbevi­dste generation, og samme år blev sportsvogn­en belønnet med titlen som den første Årets Bil i Danmark – en årlig kåring af den fremmeste bil på markedet, der er fortsat siden og naeste år kan fejre 50års jubilaeum.

I de 18 år, Capri eksistered­e, solgte Ford mere end to millioner eksemplare­r af den lave coupé, og modellen opnåede derved status som et ikon.

Sportslige linjer

I slutningen af 1960'erne var det, som om den sportsligt indstilled­e bilist var begyndt at stille nye krav.

Mange havde fundet ud af, at en åben MG ikke lige var sagen, i hvert fald ikke året rundt. Og nogle havde måske fået børn, men ville alligevel gerne have en bil, der var smart og hurtig.

Kunderne var nemme at overbevise, for coupékarro­sseriet var smukt og sportsligt med en motorhjelm, der var lang som på et slagskib.

En startpris på 25.581 kroner var godt nok ikke decideret billigt, men gjorde alligevel Capri til en sportslig indgangsbi­llet for langt flere end tidligere.

Man skulle dog lidt højere op i motorprogr­ammet, før praestatio­nerne kunne yde bilens design retfaerdig­hed. Basisudgav­en af Ford Capri havde en motor på blot 1,3 liter, men der var selvfølgel­ig også kraftigere varianter på programmet.

Nogle husker måske også Ford Capri fra racerbaner og rally. På banerne blev det til et hav af sejre og mesterskab­er med navne som Dieter Glemser, Manfred Winkelhock, Hans-Joachim Stuck og Jochen Mass, der kørte den kraftigste Capri af alle, turboversi­onen med 560 hestekraef­ter.

Men også de almindelig­e udgaver fik chauffører med benzin i blodet til at trykke på speederen.

Kunderne elskede modellen, og forsikring­sselskaber­ne hadede den. Capri var nemlig i en periode procentvis den bil, der var involveret i flest trafikuhel­d. Årsagen var selvfølgel­ig, at det sporty look tiltrak kørere med tung speederfod.

Tyske Capri var bedst

Landets motorjourn­alister var dog dengang ikke så imponerede over, at Ford Capri rent teknisk var så konvention­el. Under det nye karosseri benyttede bilen nemlig gammelkend­t teknik fra Taunus og den engelske Cortina.

Alligevel fik bilen generelt ros for sine køreegensk­aber, der blev beskrevet som nogle af de bedste på markedet.

Instrument­eringen og saederne var designet specielt til Capri, så standardko­mponentern­e var både udvendigt og indvendigt godt gemt bag den sporty udstråling.

Trods det tilnaermed­e 2+2karrosser­i havde bilen efter den tid forbavsend­e god plads.

I begyndelse­n kom kun de engelske modeller til Danmark, men den engelske bilindustr­i var på det tidspunkt inde i sin vaerste krise med total ligegyldig­hed over for arbejdets udførelse og langvarige strejker. Da de tyske modeller kom til Danmark, var forskellen i kvalitet direkte synlig.

Med Capri gentog Ford det kunststykk­e, der havde gjort Mustang til et kaempehit på den anden side af Atlanten. Sporty linjer til overkommel­ige penge var lige praecis det, som mange europaeere havde ventet på, da den oprindelig­e Capri debuterede for snart 50 år siden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark