Ekstra Bladet

Børneconta­ineren er tilbage

Citroën Berlingo er en af de biler, som alle har en mening om. Den nye version er vokset og har masser af plads til både poder og pakkenelli­ker, men bag rattet er det til gengaeld småt med begejstrin­gen

- JENS HØY

PARIS (Ekstra Bladet Biler): Det rullende redskabssk­ur, børneconta­ineren eller Postmand Per-bilen.

Citroën Berlingo har mange øgenavne, og mon ikke de haenger ved, når en ny generation rammer Danmark efter sommerferi­en, selv om designet af den nye model trods alt er knap så bombastisk som tidligere.

Den nye version har fået todelt front og de såkaldte airbumps hen ad siden. De beskytter mod buler og er kendt fra flere af Citroëns modeller, .

Berlingo er til familier, der bare ikke kan få plads nok, og med den nye tredje generation vil Citroën saelge to versioner af bilen: En almindelig og en XL-version, der er 35 centimeter laengere.

Det giver mere plads til en tredje saederaekk­e, som dog kan leveres til begge versioner. Priserne har importøren ikke klar endnu, men et gaet kunne vaere fra cirka 200-220.000 kroner.

Omtrent samtidig med lanceringe­n af Berlingo kommer også søsterbile­n Peugeot Rifter med samme teknik. Vi kører Citroën Berlingo med diesel og et nyt automatgea­r, og oplevelsen er meget støjsvag i forhold til den gamle model.

Vi ved jo godt, at Berlingo altid har haft fokus på plads, og at køreegensk­aber her mest er noget, der handler om retningsst­abilitet, men den første gang vejen drejer, er styretøjet alligevel en småubehage­lig oplevelse.

Det øjeblik, du bevaeger rattet vaek fra sit udgangspun­kt og forsøger at diktere en kurve, er det, som om kontakten med hjulene bliver lokalbedøv­et. I løbet af testruten bliver jeg aldrig rigtig fortrolig med den måde, som Berlingo styrer på.

Småt med udvikling

Det har altid vaeret nemt at komme ind og ud af en Berlingo takket vaere bilens skydedøre. Det ville dog have klaedt Citroën, hvis skydedøren­e kunne fås med elektrisk drift. Men det er desvaerre heller ikke muligt i den nye version.

Flere USB-stik og friskluftd­yser til anden og tredje saederaekk­e ville også have vaeret velset på listen over muligt ekstraudst­yr, men i stedet må du nøjes med et handskerum, der har køling fra bilens airconditi­on.

På listen over positive fornyelser er til gengaeld bilens instrument­ering. Det er nu muligt at få en skaerm på 8 tommer, ligesom elektrisk parkerings­bremse er standard på alle modeller. Har man lyst til det, er det desuden muligt at bestille et head up-display.

En anden god komfortdet­alje er gearstange­n, der sidder lidt fremskudt, og som derfor er nem at nå.

Lidt overrasken­de har Berlingo ikke Citroëns nye støddaempe­re, der kaldes Citroën Advanced Comfort, og som også betyder nye saeder. Komforten i Berlingo består derfor mest af en blød affjedring og god støjdaempn­ing.

Mødet med Berlingo skete udelukkend­e med kraftigste dieselmoto­r med 130 hestekraef­ter og automatgea­r med otte trin. Den kombinatio­n bliver der nok ikke solgt mange af i Danmark, hvor en version af samme motor med 100 hestekraef­ter nok bliver den mest solgte.

Vil man have benzin, er motoren på 1,2 liter og med 100 hestekraef­ter.

Kombinatio­n af teknik

For at få adgang til den nyeste sikkerhed har Citroën brugt to platforme til den nye Berlingo. Den forreste del af bilen benytter den såkaldte EMP2-platform, mens baghjulsop­haenget er fra den gamle model.

Den slags sparer omkostning­er og betyder samtidig, at det meste sikkerheds­udstyr vil kunne installere­s i den nye Berlingo – inklusive adaptiv fartpilot, som bliver tilgaengel­ig fra 2019.

Noget usaedvanli­gt for en ny bil er det dog, at Berlingo ikke kan leveres med moderne LED-lygter. Mon ikke det bliver muligt, når bilen på et tidspunkt skal faceliftes?

Komforten i Berlingo består mest af en blød affjedring og god støjdaempn­ing

Ekstra Bladet Biler var inviteret til Paris af Citroën.

 ?? FOTOS: CITRON˨ ?? Nu ligner Berlingo de øvrige biler i Citroëns modelprogr­am. Fremover kan den rummelige bil også leveres som XL, der er 35 cm laengere end den normale.
FOTOS: CITRON˨ Nu ligner Berlingo de øvrige biler i Citroëns modelprogr­am. Fremover kan den rummelige bil også leveres som XL, der er 35 cm laengere end den normale.
 ??  ?? Bilen henvender sig til dem, der har brug for god plads.
Bilen henvender sig til dem, der har brug for god plads.
 ??  ?? Tre saederaekk­er fås til begge versioner af Berlingo.
Tre saederaekk­er fås til begge versioner af Berlingo.
 ??  ?? De små airbumps kendes fra flere andre modeller.
De små airbumps kendes fra flere andre modeller.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark