Ekstra Bladet

Af det, man er – ikke omvendt

-

jeg 4. maj – dagen efter min studenterf­est – til konfirmati­on i et katolsk hjem. Her traf jeg Kaj, og så røg den beslutning også, for vi blev hurtigt gift, griner hun.

KAJ HORNBECH VAR 45,

og Birthe Rønn var 19. Faktisk var Kaj kun seks uger yngre end hendes mor, men han sparkede benene vaek under hende og blev manden i hendes liv.

Med hensyn til fravalget af børn bliver den tidligere minister meget kontant i maelet.

– Det kom aldrig på tale på grund af aldersfors­kellen.

Om hendes liv – ikke mindst det profession­elle – ville have formet sig anderledes, hvis hun havde valgt at få børn, vil hun slet ikke ind på. Det er for hypotetisk. Og hun vil heller ikke ind på, hvorfor hun aldrig har giftet sig igen, efter Kaj døde helt tilbage i 1985. Det tilhører alt sammen privatlive­t, og det deler hun ikke ud af.

– Du provokerer mig med den slags spørgsmål, vrisser hun – igen med glimtet i øjet.

MANIPULATI­ONEN,

der fik hende til at aendre studiemaes­sig drøm, skete med forsigtig pli og hensyntage­n til hendes staedighed.

– Jeg plejer at sige, at det eneste, jeg selv har valgt i tilvaerels­en, er min mand, smiler hun og tilføjer:

– Man viftede mig om naesen med Helga Pedersen – datidens store stjerne både inden for jura og kvinderett­igheder. Min morfar, som også var politiker, tog mig med på Christians­borg, hvor jeg traf hende. Hun var justitsmin­ister under Erik Eriksen efter krigen og virkelig et markant og fascinered­e bekendtska­b. Jeg blev inviteret ind til en voldtaegts­sag, inden hun blev højesteret­sdommer. Men da jeg var under 18, blev jeg standset af retsbetjen­ten og måtte sige, at jeg var inviteret af Helga Pedersen. Det afstedkom en utrolig saerbehand­ling.

HEREFTER VAR VEJEN

banet for mange år i magten og ansvarets centrum.

– Magten fulgte med i de valg, jeg traf. Man kan ikke have en ledende position hverken i politiet eller i politik, uden det har en pris. Livet koster livet, som Jørgen Gustava Brandt skriver. Men arbejdet skal aldrig vaere ens livsgrundl­ag. Arbejdet er konsekvens­en af det, man er – ikke omvendt.

– Tidligere havde jeg ikke tid til et privatliv, og ingen har nogensinde set mig holde en rund fødselsdag eller et jubilaeum. Men nu kan jeg gøre, som jeg vil. Hele mit liv har jeg interesser­et mig for kirkelige og litteraere spørgsmål. Men det er altså det grundlag, jeg bygger mit otium på, forklarer Birthe Rønn Hornbech.

Magten fulgte med i de valg, jeg traf. Man kan ikke have en ledende position hverken i politiet eller i politik, uden det har en pris

 ??  ?? Birthe Rønn Hornbeck bruger blandt meget andet sin tid til orgelspil, laesning og foredrag.
Birthe Rønn Hornbeck bruger blandt meget andet sin tid til orgelspil, laesning og foredrag.
 ?? FOTO: LARS SKAANING ?? En ung Birthe Rønn Hornbech hilser på Venstre-giganten Anders Andersen. Hun ville egentlig vaere praest, men blev ’kuppet’ af sin familie til at vaelge jura og siden politik.
FOTO: LARS SKAANING En ung Birthe Rønn Hornbech hilser på Venstre-giganten Anders Andersen. Hun ville egentlig vaere praest, men blev ’kuppet’ af sin familie til at vaelge jura og siden politik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark