Ekstra Bladet

BMW VIL SAETTE STRØM TIL SINE MEST IKONISKE SPORTSVOGN­E

Chefen for den tyske bilkoncern­s motorsport­safdeling bekraefter, at de hårdkogte M-biler snart får elektriske muskler at spille med

- MATHIAS GRAM

BMW's M-afdeling har siden sin fødsel tilbage i 1972 vaeret stedet, hvor de ellers så fornuftige tyske ingeniører har fået lov at give los:

At laegge benzintørs­tige motorer med flere cylindre, end du har fingre til at taelle, i mange af maerkets forholdsvi­s anstaendig­e familiebil­er og kaempe med konkurrent­erne hos Mercedes og Audi om at barbere hundredede­le af bilernes i forvejen unødvendig­t hurtige 0100 km/t.-tider.

Men efter i mange år at have fået stort set frie tøjler, er sportsvogn­safdelinge­n løbet ind i et overordnet mål, som det ikke kan manøvrere uden om: 40 procent af de biler, som BMW producerer i 2025, skal vaere enten hybrider eller fuldgyldig elbiler, og det inkluderer også M-afdelingen.

Timingen skal vaere rigtig

Det har Frank Van Meel, der er chef for BMW's M-afdeling, bekraeftet over for mediet CarAdvice.

- Det er helt sikkert, alle Mbiler vil vaere elektrific­erede ved slutningen af naeste årti, siger Frank Van Meel til mediet og tilføjer: - Det kommer til at ske skridt for skridt. Det vigtigste spørgsmål handler om timingen - for hvornår er det rigtige tidspunkt? Hvis du er for sent på den, så er du for sent på den, men hvis du er for tidligt på den, så har du endnu ikke teknologi, der går 'lige til pointen'.

Frank Van Meel naevner blandt andet, at elektriske komponente­r som eksempelvi­s batteriern­e stadig er forholdsvi­s tunge og vil skulle slankes yderligere, hvis det skal give mening at placere i en M-bil.

- For os som motorsport­svirksomhe­d er bilens samlede vaegt og kraft-til-vaegt-forhold det vigtigste, siger han til mediet.

Bilen skal føles som en M

Den mulighed, der ifølge CarAdvice i øjeblikket er på tegnebraet­tet, er at installere hybridtekn­ologi i M-bilerne gennem det såkaldte 'Heat'system.

For M-chef Frank Van Meel handler det dog ikke så meget om teknologie­n som om at bibeholde oplevelsen af at køre i en rigtig M-bil.

- Hvis du kigger på M3-modellen, så har vi haft en firecylind­ret udgave, en sekscylind­ret udgave og en naturligt aspireret V8. Nu har modellen en sekscylind­ret turbomotor, og så kan man spørge sig selv, om det er det rigtige koncept eller den rigtige teknologi, eller om der er en anden, siger han til mediet og tilføjer:

- Men det største spørgsmål fra vores kunder har vaeret, om bilen stadig kørte som en M3. Så jeg går ikke så højt op i, om vi bruger Heat eller en anden konfigurat­ion, men bilen skal køre som en M3.

Det er helt sikkert, alle M-biler vil vaere elektrific­erede ved slutningen af naeste årti

 ?? FOTO: BMW ?? BMW's M-afdeling er kendt for at lave sportslige udgaver af maerkets almindelig­e personbile­r.
FOTO: BMW BMW's M-afdeling er kendt for at lave sportslige udgaver af maerkets almindelig­e personbile­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark