Ekstra Bladet

NATUREN GISPER EFTER VEJRET

RISIKO FOR OMFATTENDE FISKEDØD: Landets søer og åer er ved at bukke under for varmen

- KARSTEN GØTTLER FOTO: ANDERS BROHUS kag@eb.dk

Flere generation­er af laks og havørred fra de store, jyske åer er i fare for at blive udslettet som følge af de seneste måneders hårde varme og mangel på regn.

Vandet i store vestjyske åer som Skjern Å, Storå og Varde Å er så varmt, at de vilde bestande af både laks og havørred risikerer at dø alene på grund af vandtemper­aturen.

– Naturen er ved at koge over. Det er dybt bekymrende, siger Danmarks Sportsfisk­erforbunds miljøkonsu­lent, biolog Kaare Manniche Ebert, til Ekstra Bladet.

– Vi har i nyere tid ikke oplevet, at så lang tids høj varme kombineret med mangel på regn og iltsvind pludselig saetter naturen skakmat. Men det er faktisk det, der kan ske. Naturen gisper efter vejret.

Iltsvind en ond spiral

– Den ilt, som vandplante­rne producerer om dagen, bliver brugt om natten, og samtidig eksplodere­r algerne. Det er en ond spiral.

I den kunstige Hestholm Sø, der blev skabt i forbindels­e med restaureri­ngen af Skjern Å i 1990’erne, er manglen på ilt og frisk vand så omfattende, at fiskene i den lavvandede sø flyder rundt med bugen i vejret eller rådner i vandkanten.

– Isaer i de store jyske søer er algevaekst­en buldret frem, i takt med at vandet er blevet varmere. Mange steder er der badeforbud på grund af blågrøn-alger.

– Men i de åer, som får deres vand fra søer, er vandet så unaturligt varmt og iltfattigt, at store laks og ørreder i panik søger op i små tilløb og baekke for at få frisk vand. Og det kan vaere en stakket frist, for de kan jo ikke flygte andre steder hen, siger Kaare Manniche Ebert.

Varmt vand draeber fisk

– Vandet i en dansk å er typisk 14-16 grader om sommeren. Vi ved, at en ørred højst kan tåle knap 25 grader, inden den dør. Laks kan klare et par grader mere, inden de bukker under. I mange vandløb er varmen fra vandet bekymrende taet på at slå fiskene ihjel, siger Kaare Manniche Ebert.

På grund af sommerhede­n er der indført fiskeforbu­d i adskillige jyske vandløb. Det gaelder ikke alene de store lakseåer som Storå, Skjern Å og Varde Å, men også populaere lystfisker­åer i Sydog Sønderjyll­and.

Vi har i nyere tid ikke oplevet, at så lang tids høj varme kombineret med mangel på regn og iltsvind pludselig saetter naturen skakmat

I Gjern Å ved Silkeborg indførte den lokale lystfisker­forening fiskestop i forrige uge ved en vandtemper­atur på 19,5 grader.

– Et stort regnskyl som det, der passerede gennem Danmark lørdag aften, er langtfra nok. Naturen mangler frisk vand i kaempemaes­sige maengder, siger Kaare Manniche Ebert.

 ?? FOTO: MADS DALEGAARD/RITZAU SCANPIX ?? I Hestlund Sø ved Skjern Å ligger søens døde bestand af fisk og rådner i vandkanten som følge af for varmt og iltfattigt vand.
FOTO: MADS DALEGAARD/RITZAU SCANPIX I Hestlund Sø ved Skjern Å ligger søens døde bestand af fisk og rådner i vandkanten som følge af for varmt og iltfattigt vand.
 ??  ?? I mange vandløb er varmen bekymrende taet på at slå fiskene ihjel, siger Kaare Manniche Ebert.
I mange vandløb er varmen bekymrende taet på at slå fiskene ihjel, siger Kaare Manniche Ebert.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark