Ekstra Bladet

Overlaege: Demens knaekker også de sunde

-

Den kendte forsvarsad­vokat Merethe Stagetorn var i kanonform, da hun pludselig i 2016 blev diagnostic­eret med demens.

Hun motionered­e flittigt, røg ikke og drak naesten aldrig, og det forekommer derfor absurd, at netop hun pådrog sig en alvorlig hjernesygd­om, som hun døde af efter to års korporlig nedsmeltni­ng.

Det forbavser dog ikke professor og overlaege Gunhild Waldemar. Hun understreg­er, at hun ikke kender til den kendte danskers sygdomsfor­løb og nøjagtige diagnose. Men den daglige leder af Nationalt Videnscent­er for Demens forklarer, at en god, stabil sundhedsti­lstand ikke er en garanti mod at blive ramt af demens-sygdomme.

– Demens rammer i flaeng. Der er desvaerre ikke nogen systematik. Sygdommen rammer unge og aeldre og mennesker fra alle samfundsla­g, siger overlaegen.

Der er uretfaerdi­gt nok ingen garanti, når vi taler demens-forebyggel­se

Garantier eksisterer ikke

Gundhild Waldemar påpeger, at man højst kan opnå at reducere risikoen for at pådrage sig sygdommen, hvis man har en sund livsstil og gør alt det rigtige. Det gaelder isaer de former, der knytter sig til blodproppe­r i hjernen.

– Der er uretfaerdi­gt nok ingen garanti, når vi taler demens-forebyggel­se. Det er meget svaert at håndtere. Problemet er jo også, at ingen af os ved, hvilken type vi måtte vaere destineret til at få, siger Gunhild Waldemar, som peger på, at visse Alzheimers-sygdomme kan lejre sig i kroppen i flere årtier, før man kan maerke det selv.

Men Gundhild Waldemar fastholder, at demens-ramte stadigvaek bør leve sundt, selv om hun er enig i, at de usikre prognoser kan ’virke demotivere­nde’.

– Forskninge­n viser, at man får bedre livskvalit­et og fungerer bedre, hvis man bliver stimuleret og har et aktivt liv. Det er også vigtigt at have familien og profession­elle omkring sig, siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark