Ekstra Bladet

SF I FRIT FALD

SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, medgiver, at det ikke er realistisk, at SF får mere end ét mandat til Europa-Parlaments-valget – alligevel stiller han op som kandidat

- SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N sen@eb.dk

De har ikke haft en rigtig saftig succes

SF’S ’VIKAREN fra helvede’ kørte til Bruxelles forleden på sin Harley, og i går kom resultatet: Karsten Hønge med det faengende tilnavn er SF’s kandidat til Europa-parlamente­t naeste år. Sammen med Margrete Auken.

GODT FOR ham – skidt for SF’s gruppe på Christians­borg, hvor Hønge er en af de få, der brager igennem partiets efterhånde­n helt udviskede profil.

DET tårnhøje, bramfri skrummel skal nok traekke stemmer. Ligesom Auken garanteret også traekker flot, som hun plejer – det er tredje gang, hun stiller op.

Hun fik tredje flest stemmer af samtlige danske opstillede sidste gang i 2014 og var lige ved at traekke endnu en helt anonym SF’er med i parlamente­t.

Siden har hun kørt videre med uformindsk­et kraft og gennemslag­skraft.

FOR KAEPHØJ og farverig for nogle – men en dame, der ved, hvad hun taler om.

Hun fylder mere ene kvinde end alle socialdemo­kraterne tilsammen.

SÅ MAN SKAL aldrig sige aldrig – at SF kan få to MP’er – når hun nu kører den hjem med Hønge som makker ved valget 26. maj naeste år.

Hun er grøn socialist, og han er rød, så det flammer. De appellerer til lidt forskellig­e vaelgere. Hans tidligere EU-skepsis kan ligefrem blive en fordel.

HVORFOR er det så interessan­t, vil nogle måske sige? Fordi det faktisk udstiller, hvor op ad bakke det er for det tidligere så interessan­te og vigtige lille parti.

De har ikke haft en rigtig saftig succes siden Aukens sidste valg. Og det vil de gerne have igen. EU-valget har fået toppriorit­et, om de så skal satse Hønge.

SF er naermest glemt efterhånde­n. Og når Holger K. Nielsen holder op efter 33 år ved naeste folketings­valg – senest i juni naeste år – skal man vaere meget vild med SF for at tro på, at de resterende får en rolle at spille. Jacob Mark og Lisbeth Bech Poulsen gør det godt, men de puster ikke ligefrem politiske modstander­e af banen – endnu.

PIA OLSEN DYHR er en god politiker. Men SF er blevet en slatten støtte for S og ikke meget andet. Uffe Elbaek har ret, når han bebrejder venstreflø­jen, at de er en flok sløve kameler, der lader Mette Frederikse­n køre laengere og laengere mod højre.

SATSNINGEN med Hønge siger også noget om resten af feltet ved EU-valget. Konkurrenc­en er ikke knusende ... de radikale er gået helt ud af valgforbun­det med S og SF og satser butikken sammen med Alternativ­et. Dansk Folkeparti mangler stemmeslug­eren Messerschm­idt.

DE KONSERVATI­VE har endnu ikke fundet en afløser for Bendt Bendtsen – de kigger sig vel om efter endnu en gammel hanelefant, der traenger til et velbetalt otium. Enhedslist­en satser på sin egen kandidat for første gang; Nikolaj Villumsen. Ellers er det de samme mere eller mindre ukendte gengangere.

Laes også reportagen på side 22

Karsten Hønge har meldt sit kandidatur til Europa-Parlaments-valget, der holdes 26. maj naeste år.

Men det er noget uklart, hvorfor han overhovede­t har meldt sig på banen.

Han slår nemlig fast over for Ekstra Bladet, at han er ’totalt glad hvert eneste sekund’ i sit arbejde som politisk ordfører for SF.

Han fastholder også, at Margrete Auken, der sidder i parlamente­t for SF, bør vaere partiets spidskandi­dat. Faktisk ville han blive ovenud begejstret for at blive nummer to, siger han. Så:

– Hvorfor vil du dog til at gemmes vaek i Europa-Parlamente­t?

– Jeg er totalt glad for hvert eneste sekund, jeg arbejder med dansk politik som politisk ordfører. Det er virkelig skaegt og et stort privilegie. Men altså … Det handler om, at det her valg er ekstremt vigtigt. Jeg synes, det er enormt vigtigt at få en bedre forbindels­e mellem det, der foregår i EU, og det, der foregår i Danmark.

– Det har ikke kun noget med snaever EU-politik at gøre. Jeg kan vaere med til at give venstreflø­jen en skarpere profil på de store spørgsmål i EU. Ikke at vi ikke har den i dag, men den har måske vaeret efterladt noget til fordel for andre ting, forklarer Karsten Hønge.

– Handler det om at give SF et godt EP-valg, frem for at du rent faktisk vil derned og sidde? I står jo også kun til ét mandat.

– Jeg tror også, det er realistisk, at vi kun får ét mandat. Det er også realistisk, at det bliver Margrete. Men jeg vil da også sige, at 2014 af alle forfaerdel­ige år, som SF har haft i sit 60 år lange liv, var det vaerste. Der var vi eddermame nede og bide i graesset. Og der var vi en lille my fra at få to mandater.

– Så man skal ikke helt afvise det. Men det er da rigtigt, at jeg synes, SF’s stemme er enormt vigtig i EU. Det er også rigtigt, at vi denne gang er udfordrede af et bredere spektre på venstreflø­jen, så det er vigtigt, at SF slår ind. Men som jeg forventer det, er det Margrete, der skal have mandatet.

– Det kan jo også vaere, at du overhaler Margrete Auken?

– Ah. Nu kommer jeg oppe fra Nordvestjy­lland, og som vi siger på morsingsk: ’Sku’ vi nu aek’ lige …’. Det betyder ’slap af ’. Hun er en ener. Hun er ikke én, man slår.

– Men hvorfor vil du ikke gå efter at blive spidskandi­dat?

– Det beslutter medlemmern­e i september, hvor Margrete og jeg er på den samme liste.

– I princippet kan du møde højere opbakning, så er det vel dig, der skal vaere spidskandi­dat?

– Ja, det er da rigtigt. Og så er det jeg siger ’sku’ vi nu aek’ lige …’.

– Er det, fordi du håber på, at du ikke får den opbakning?

– Jeg håber, jeg bliver nummer to. Det ville jeg blive totalt begejstret for og se som en sejr, hvis jeg kan blive det, siger Karsten Hønge.

– Så sent som i går hørte jeg dig udtale, at du vil vaere minister på et tidspunkt. Du vil vaere finansmini­ster. Hvordan flugter det med, at du nu har meldt dit kandidatur til Europa-Parlamente­t?

– Politik for mig … hvordan skal jeg sige det. Du taler med et tidligt skadet barn. Jeg var 14 år, da jeg meldte mig ind i SF. Hvad jeg ikke har vaeret valgt til på kryds og tvaers og op og ned. Så må folk jo tro på det eller lade vaere, men jeg har aldrig haft det sådan, at der er noget, der er finere end noget andet.

– Det handler om at slås for en sag. Det lyder højstemt, men jeg gør det altså ikke, fordi jeg vil noget bestemt. Hvis det flasker sig på en bestemt måde, og jeg bliver tilbudt en post som finansmini­ster, så er det sgu da klart, jeg siger ja.

– Så det ville du alligevel hellere end at sidde i EuropaParl­amentet?

– Nej, altså … Jeg graver, hvor jeg står. Jeg beskaeftig­er mig med politik, der hvor jeg er.

– Jeg er jo mere en, der vil aendre på holdninger end at gå op i, om det er som MF, politisk ordfører, som minister eller som medlem af EuropaParl­amentet.

– Er en plads i parlamente­t attraktivt i forhold til der, hvor du sidder lige nu?

– Nej, det er det måske ikke på den måde. Men i forhold til substans og indhold i de debatter, der er, så synes jeg, det her er noget af det vigtigste.

– Vi ser en fremmarch af højrepopul­istiske bevaegelse­r. Vi ser en stigende ulighed i Danmark og på europaeisk plan. Velfaerdss­amfundet er under hårdt pres på grund af både flygtninge og på grund af billig arbejdskra­ft fra Østeuropa, lyder det fra den politiske ordfører.

Skulle det vaere tilfaeldet, at Karsten Hønge møder større opbakning end Margrete Auken til EP-valget i maj, traeder han ud af Folketinge­t til fordel for EuropaParl­amentet.

Som jeg forventer det, er det Margrete, der skal have mandatet

Vi ser en stigende ulighed i Danmark og på europaeisk plan

Det var Ekstra Bladet, der i sin tid gav Karsten Hønge tilnavnet ’Vikaren fra helvede’ på grund af hans massive kritik af partitoppe­n, da han vikariered­e i Folketinge­t for den stressramt­e Anne Baastrup.

Laes også lederen på bagsiden

 ?? FOTO: NANNA NAVNTOFT ?? Pia Olsen Dyhr kommer til at mangle Hønge – men hellere dét end total glemsel.
FOTO: NANNA NAVNTOFT Pia Olsen Dyhr kommer til at mangle Hønge – men hellere dét end total glemsel.
 ?? FOTO: SARA GANGSTED/RITZAU SCANPIX ?? Vi er et team Karsten Hønge stiller op til Europa-Parlaments-valget i maj 2019, men går ikke efter at slå Margrete Auken, der sidder i parlamente­t for SF. Vi er et team, lyder det fra Hønge, der er politisk ordfører for SF.
FOTO: SARA GANGSTED/RITZAU SCANPIX Vi er et team Karsten Hønge stiller op til Europa-Parlaments-valget i maj 2019, men går ikke efter at slå Margrete Auken, der sidder i parlamente­t for SF. Vi er et team, lyder det fra Hønge, der er politisk ordfører for SF.
 ?? FOTO: JOACHIM ADRIAN ?? Karsten Hønge forventer, at Margrete Auken fortsat er partiets spidskandi­dat.
FOTO: JOACHIM ADRIAN Karsten Hønge forventer, at Margrete Auken fortsat er partiets spidskandi­dat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark