Ekstra Bladet

IKONISKE BILLEDE

- MIKKEL RYRSØ SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N FOTO: PER RASMUSSEN mr@eb.dk sen@eb.dk

Der var klapsalver fra alle sider, da en kvindelig politibetj­ent og Ayah til en demonstrat­ion gav hinanden et kram

des lejlighed, hvor hun gjorde politikvin­den sympati for sig klar med nogle veninder. Ayahs synspunkte­r. De satte deres niqab, og så kørte jeg sammen med dem ned til demonstrat­ionen.

Men det var faktisk lidt af et tilfaelde, at den garvede fotograf fra Sydsjaella­nd fik det smukke billede.

– Demonstrat­ionen var faktisk opløst, efter de havde dannet en menneskeka­ede rundt om Bellahøj Politistat­ion, og jeg sad og redigerede billeder på ladet af en vogn, hvor de havde holdt taler hele dagen. Pludselig stopper vognen, så jeg hopper af og kan se, at Ayah står helt taet på den kvindelige betjent, og at de taler sammen.

– Jeg kan se på betjentens kropssprog, at hun beroliger Ayah, og at hun smiler stort. Det berører Ayah, der får tårer i øjnene, og så slutter de samtalen med et kram, siger Per Rasmussen. Et billede af Ayah og en kvindelig politibetj­ent fra Københavns Politi forenet i et kram har skabt masser af opmaerksom­hed i de danske medier.

Billedet blev taget onsdag ved en demonstrat­ion mod ikrafttrae­delsen af maskerings­forbuddet – eller burkaforbu­ddet, som det kaldes i folkemunde – der har gjort det ulovligt for Ayah at gå klaedt, som hun har gjort de sidste to et halvt år.

– Jeg er på vej over til nogle af mine veninder, der sidder på en trappe, for at høre, om de er o.k. Men den idé har den kvindelige betjent også fået, og hun kommer over og spørger, om de vil have noget vand.

– Det rørte mig, for jeg har frygtet det her møde med politiet fremover, og så står hun der og er rigtig flink, men det er samtidig hende, der skal give mig en bøde. Det var en absurd situation, siger Ayah, der af frygt for chikane ikke ønsker sit efternavn frem.

Ifølge den 37-årige, etnisk danske konvertit udtrykte

– Hun sagde, at hvis jeg så hende på gaden, skulle jeg bare komme over at hilse, og så kunne vi snakke lidt og så gå hver til sit. Men jeg ved jo godt, hvad der sker, hvis Inger Støjberg kigger hende over skulderen: I dag giver du mig et kram, og i morgen giver du mig en bøde, taenkte jeg. Det er vanvittigt, siger Ayah, der ikke kan huske, hvorfor de endte med at kramme.

– Jeg husker det, som at hun spørger, om hun må give mig et kram, og så siger jeg ja. Men jeg er ikke sikker.

Holdt kontakten

Ekstra Bladets fotograf Per Rasmussen, der tog billedet, har gennem laengere tid fulgt Ayah.

– Jeg mødte Ayah i Vollsmose for nogle år tilbage, hvor hun indsamlede mad fra supermarke­der og delte ud til folk, der havde det svaert i området. Siden har vi holdt kontakt, og jeg fik derfor lov til at følge hende onsdag, siger Per Rasmussen.

– Jeg mødte hende i hen-

Jeg kan se på betjentens kropssprog, at hun beroliger Ayah

I dag giver du mig et kram, og i morgen giver du mig en bøde, taenkte jeg

Jeg ved jo godt, hvad der sker, hvis Inger Støjberg kigger hende over skulderen

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra den kvindelige politibetj­ent på billedet, men det har ikke vaeret muligt.

 ??  ?? Ekstra Bladets fotograf var på pletten, da en dybt berørt Ayah krammede en kvindelig betjent.
Ekstra Bladets fotograf var på pletten, da en dybt berørt Ayah krammede en kvindelig betjent.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark