Ekstra Bladet

Mange IS-krigere i landet

- Ruus@eb.dk

De tadsjikisk­e myndighede­r har bekraeftet, at de cyklede i en gruppe med deres kaerester og yderligere en europaeer igennem Danghara-provinsen.

Pludselig blev de mejet ned af et privat køretøj. En mand bevaebnet med pistol og en kniv løb ud af bilen og stak vildt omkring sig. Kun tre af de syv turister overlevede.

IS praler med drabene

En lokal støttegrup­pe for den jihadistis­ke terror-organisati­on IS, som står staerkt i Tadsjikist­an, har taget ansvar for overgrebet. Men landets leder, Emomali Rahmon, har lanceret den teori, at de ansvarlige snarere er knyttet til et illegalt politisk parti. Motivet skulle vaere at forhindre regeringen i at tiltraekke udenlandsk­e turister og forretning­sfolk.

De bestraebel­ser tog ikke modet fra Lauren Geoghegan og Jay Austin, da de planlagde deres gennemrejs­e.

De solgte sidste år, hvad de ejede og sagde deres job op for at cykle verden tynd, indtil de ikke orkede mere.

Jay Austins mor, Jeanne Santavasco, har i Washington Post svaert ved at finde ord for sin sorg:

– Det er ufatteligt for os, at de, der besluttede sig for at draebe folk, lige skulle vaelge det sted, hvor Jay og Lauren befandt sig.

På parrets blog beskrev de for nylig, at de også mødte modgang på deres rejse, men de haeftede sig mere ved, at de fleste var ’generøse og vidunderli­ge’.

’Det er den største åbenbaring, der er kommet ud af vores rejse’, skrev de. Danskere skal søge visum i Norge og Sverige for at få indrejseti­lladelse til Tadsjikist­an.

Udenrigsmi­nisteriet har ikke en aktuel rejsevejle­dning, men de amerikansk­e myndighede­r advarer om, at landevejsr­øverier over for turister er ’ret udbredte’, og at landet er plaget af fattigdom og narko-traffickin­g.

Tadsjikist­an har 7,1 millioner indbyggere og graenser op til Kina, Kirgisista­n, Usbekistan og Afghanista­n. Landet leverede et stort antal krigere til Islamisk Stat i Irak og Syrien i 2014-2017. Kilder: Udenrigsmi­nisteriets borgerserv­ice og www.osac.gov.

 ?? FOTO: AP ?? En af de sårede cykel-turister modtager her behandling efter terrorangr­ebet på Pamir Highway.
FOTO: AP En af de sårede cykel-turister modtager her behandling efter terrorangr­ebet på Pamir Highway.
 ?? FOTO: AP ?? Drabsofren­es cykler blev i første omgang efterladt i vejkanten efter sidste weekends terrorangr­eb i Tadsjikist­an.
FOTO: AP Drabsofren­es cykler blev i første omgang efterladt i vejkanten efter sidste weekends terrorangr­eb i Tadsjikist­an.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark