Ekstra Bladet

Forbud løser ingen problemer

-

Burkaforbu­ddet er trådt i kraft i Danmark 1. august.

For 82 år siden i 1936 udstedte den iranske hersker Reza Shah Pahlavi et dekret kaldet Kashf-e hijab (’af-sløring’), der forbyder slør – herunder tørklaede og chador.

43 år senere bliver det i 1979 obligatori­sk at have hijab på og strafbart at gå uden.

Begge tiltag var undertrykk­ende og ukloge.

Vi skal bekaempe undertrykk­else i samfundet – også i etniske miljøer. Men vi skal respektere andre menneskers selvbestem­melse.

Der, hvor det handler om negativ social kontrol og tvang, skal der arbejdes kulturelt og socialt, og undertrykk­eren skal straffes.

Forbud mod og straf af de eventuelt undertrykt­e løser ingen problemer, hvad enten det handler om forbud mod at tage noget på eller at tage noget af.

Reza Javid Folketings­kandidat (EL) Fyn

Slagenvej 7

Aasum Den kontrovers­ielle højreorien­terede graesrodso­rganisatio­n For Frihed har netop overrakt Martin Henriksen, DF, en tak for gennemføre­lsen af burkaforbu­ddet. Men det er helt urimeligt, at For Frihed ganske forbigår Socialdemo­kratiet og Venstre – uden hvis stemmer forbuddet ikke var blevet vedtaget.

Man kan spørge, hvorledes de to haederkron­ede partier er havnet på den galej. Begge partier har oprindelig­t stået for frigørelse; Venstre af bønderne, Socialdemo­kratiet af arbejderne.

Hvis man spørger sig for hos V og S, får man svaret, at burkaforbu­ddet skal bidrage til ligestilli­ng af indvandrer­kvinderne. Men det er løgn og latin. Svaret er et meget godt eksempel på, at de ’fake argumenter’, danske politikere kritiserer praesident Trump for, griber de selv til, når det er politisk bekvemt.

Hvis politikern­e virkelig var grebet af ligestilli­ngens hellige ild, kunne de passende gøre en indsats til fordel for de mange danske kvinder, der er udsat for hustruvold. En vold, der alt for ofte ender med drab på hustru og børn – i medierne som regel kamufleret som ’familietra­gedie’. Nå nej, det er jo typisk danske maend, der står bag ...

Hvis det absolut er indvandrer­kvinderne, DF, V og S vil hjaelpe, er der nok at tage fat på: Giv kvoteflygt­ninge adgang til Danmark, og åbn op for uledsagede pigebørn. Her er der mulighed for at give hjaelp og omsorg til kvinder, der flygter for vold og undertrykk­else. Eller giv flygtninge­kvinderne anstaendig­e offentlige ydelser, så de og deres børn får en tålelig tilvaerels­e og måske en lysere fremtid. Og ikke mindst: Tal ordentligt til flygtninge­ne, også dem fra de muslimske lande. Det koster ikke engang noget.

Når forslagene ikke har en kinamands chance for at blive gennemført, skyldes det S og V’s konkurrenc­e om bodega-stemmerne, som DF tidligt fik sat sig på.

Bodega-segmentet stemmer ud fra mavefornem­melser, følelser, nemme løsninger og selvtilstr­aekkelighe­d.

Chikane, påbud og burkaforbu­d har ikke en pind med ligestilli­ng at gøre. At påstå andet er rent hykleri. Men S og V har for laengst deponeret deres udlaending­epolitik hos Dansk Folkeparti af frygt for at tabe naeste valg.

Politikern­e klager ofte over, at deres popularite­t ligger på niveau med brugtvogns­forhandler­ne.

Forklaring­en er uhyre enkel: Tillid og respekt skal man gøre sig fortjent til. Erik Boel

Fhv. internatio­nal sekretaer Socialdemo­kratiet Reventlows­gade 16 København V

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? De demonstrer­ende har Reza Javids fulde opbakning.
FOTO: PER RASMUSSEN De demonstrer­ende har Reza Javids fulde opbakning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark