Ekstra Bladet

BRØNDBYS NYESTJERNE

Brøndby har fået et ungt stjernesku­d. 20-årige Joel Kabongo er lige praecis, hvad den traditions­rige klub har brug for

- JONAS SØRVIN KRISTIANSE­N FOTO: LARS POULSEN Jonas@eb.dk

Det skabte debat, da Brøndby forleden mod Hobro stillede med ni udenlandsk­e spillere i startopsti­llingen. Kritikken fra rivalisere­nde fans fløj igennem luften.

For hvad var der sket med Brøndbys meget omtalte strategi 6.4, hvor målet er, at halvdelen af truppen på sigt skal vaere fra klubbens egen talentafde­ling?

Sandheden ligger nok et sted mellem at ville skabe succes her og nu, og at Brøndbys egne talenter ikke har vaeret gode nok til en plads på Alexander Zornigers mandskab. Indtil nu.

For i Brøndby har man i øjeblikket et modsvar på kritikken. Det modsvar hedder Joel Kabongo. 20 år gammelt Masterclas­s-talent.

Bygget op i klubben

Den unge midterfors­varer har i denne saeson fået debut og har fået chancen med to kampe fra start.

Han er opvokset på Vestegnen, bygget op igennem ungdomsafd­elingen, og så er han dansk.

Samme dag som Ekstra Bladet besøger Brøndby for at tage en snak med det nye stjernesku­d, er velrenomme­rede The Guardian også på besøg for at daekke Brøndbys talentsats­ning, Masterclas­s.

Også de skal snakke med Kabongo. Det perfekte reklamefre­mstød for Brøndbys talentudvi­kling.

– Jeg har spillet i Brøndby, siden jeg var omkring ni år gammel. Jeg er opvokset i Albertslun­d, så min familie har altid holdt med Brøndby. Hele familien har set kampe på stadion, så at jeg nu selv spiller på førstehold­et … Det er … fantastisk, lyder det fra Kabongo, da Ekstra Bladet snakker med ham i omklaednin­gsrummet på Brøndby Stadion.

Rødder i Congo

Kabongo har et navn, man laegger maerke til. Det er han vant til. Rødderne er fra Congo, hvor hans farfar stammer fra. Faderen Christian er født i Danmark, men boede i det afrikanske land, indtil han var fem år.

– Jeg har ikke vaeret i Congo endnu, men det er derfor, jeg har lidt mørk hud, smiler Kabongo.

– Jeg føler mig selvfølgel­ig forbundet til mine rødder. Min far har fortalt mig historier om landet, så det er noget, vi helt klart snakker om, siger han.

For den fodboldgal­e Kabongo-familie var det et minde for livet, da Joel Kabongo i saesonprem­ieren fik debut og startede inde i 2-0-sejren over Randers. Kabongos bror har selv spillet fodbold i klubben, mens midterfors­vareren også har en faetter, der spiller på et ungdomshol­d i Brøndby lige nu.

– Familien havde taget turen til Randers for at se kampen. Det var virkelig en stor dag for alle. Vi er kaempe Brøndby-fans.

– Er du overrasket over tilliden fra Zorniger?

– Jeg har bare taenkt, at hver gang jeg har fået muligheden for at spille, skulle jeg give alt, hvad jeg havde i mig. Så måtte jeg se, hvor langt det kunne raekke. Jeg havde håbet på at starte saesonen, men at få de 90 minutter var helt vildt. Det er noget, jeg har set frem til laenge.

Jeg er opvokset i Albertslun­d, så min familie har altid holdt med Brøndby

At få de 90 minutter var helt vildt. Det er noget, jeg har set frem til laenge

Jeg var virkelig klar til det.

– Har du følt, at vejen til førstehold­et har vaeret svaerere i en trup med mange udenlandsk­e spillere?

– Jeg taenker ikke over, om spillerne kommer fra Tyskland eller Sverige. Vi er allesammen et hold. Samtalerne kan foregå på engelsk, og det forstår alle. Der er 100 procent plads til os unge. Og det er også godt, at der er nogle unge drenge i truppen.

Allerede som 16-årig blev Kabongo hevet med op til førstehold­straeninge­r. Dengang

Brøndby Stadion, fansene, der synger mit navn … Det er surrealist­isk

var Thomas Frank traener.

Med ansaettels­en af Alexander Zorniger for to år siden blev der sat skub i klubbens udvikling. Det samme gjorde sig gaeldende for Kabongo selv, mener han.

– Meget er sket i klubben

siden. Der hviler endnu mere pres på spillerne, og det er derfor, jeg tror, jeg har udviklet mig rigtig meget.

– Man skal gøre det godt, og jeg tror helt klart, at ’coach’ er den helt rette traener for mig, siger Kabongo, der laerte Alexander Zorniger at kende som ungdomsspi­ller.

– Han var faktisk ret hurtig til at tage mig op på førstehold­et og lade mig traene med. Det var et halvt år, før jeg egentlig havde håbet på at kunne få en aftale som seniorspil­ler.

– Jeg fik bevist mit vaerd, og jeg har kløet på lige siden. Det var sgu godt, han kom. Det er jeg glad for. Han har helt klart hjulpet mig, men jeg har også arbejdet hårdt for det, siger han.

– Men når du også at nyde det midt i hele stormen?

– Jeg nyder det helt sikkert. Brøndby Stadion, fansene, der synger mit navn … Det er surrealist­isk. Nu er det min tur. Jeg har altid håbet og troet på, det ville ske. At det kommer nu, det er bare fantastisk, siger Joel Kabongo.

 ??  ?? Ikke bare varm luftKabong­o er det store håb i Brøndby nu. Det er ham, der skal vise, at Masterclas­s-projektet ikke blot er varm luft.
Ikke bare varm luftKabong­o er det store håb i Brøndby nu. Det er ham, der skal vise, at Masterclas­s-projektet ikke blot er varm luft.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark