Ekstra Bladet

Vild Mercedes tilbagekal­dt: Den bakker for hurtigt

- MATHIAS GRAM

En Mercedes G-Klasse har altid vaeret garant for fremdrift. Uanset om ruten gik over bjerge, gennem lave floder eller hen over øde ørkenslett­er har bilen klaret det i de svimlende 39 år, den har vaeret på markedet.

Saerligt de lige straekning­er var den nu udgåede topmodel G65 god til. 12 cylindre og 630 hestekraef­ter sørgede for at sende den 2,6 tons tunge bil fra 0 til 100 km/t. på raketligne­nde 5,3 sekunder.

Og nu, efter så mange år med imponerend­e fremdrift, er nogle amerikaner­e kommet til at saette bilen i bakgear. Blot for at opdage, at den også har ganske gedigne egenskaber her.

Faktisk lidt for gode. For den software, der skal begraense bilens bakhastigh­ed til 25 km/t., slår ikke altid til. Derfor har den amerikansk­e trafiksikk­erhedsmynd­ighed NHTSA valgt at tilbagekal­de 20 eksemplare­r af G65-modellen, der ifølge myndighede­ns rapport er fejlbehaef­tede.

Bilen kan vaelte

Det relativt lave antal tilbagekal­dte biler haenger ifølge mediet Jalopnik sammen med, at fejlen blev opdaget på Mercedes' fabrik helt tilbage i 2016.

Allerede her gik man derfor i gang med at opdatere softwaren for alle de biler, der potentielt kunne vaere berørt af problemet.

Men ifølge NHTSA's rapport kom det i maj i år frem, at det alligevel ikke var lykkedes at få softwaren i alle berørte biler opdateret, før de rullede ud fra fabrikken.

Det er uklart, hvor hurtigt de fejlbehaef­tede eksemplare­r af G65 rent faktisk kan køre i bakgear. Men ifølge NHTSA skaber det manglende softwarein­dgreb risiko for, at bilen 'bliver ustabil' og vaelter, hvis 'føreren pludselig drejer hårdt på rattet med en hastighed over 25 km/t'.

Vi er ikke bekendt med nogle utilsigted­e haendelser

Den slags skal man lade vaere med i en bil med tyngdepunk­t som en tyrannosau­rus rex, og myndighede­n mener da også, at det øger risikoen for, at personer i bilen kommer til skade.

Hos Mercedes-Benz ser man dog på sagen som en forebyggen­de foranstalt­ning.

- Vi er ikke bekendt med nogle utilsigted­e haendelser her i USA, så dette er en forebyggen­de foranstalt­ning for os - og en, der er hurtigt ordnet med en opdatering af bilens software. Husk på, vi taler om cirka 20 biler, der er ramt i alt, skriver en talsperson for Mercedes-Benz til Jalopnik.

 ?? FOTO: DAIMLER ?? Det vides ikke, hvor hurtigt den tidligere topmodel kan køre i bakgear.
FOTO: DAIMLER Det vides ikke, hvor hurtigt den tidligere topmodel kan køre i bakgear.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark