Ekstra Bladet

DET STORE HJERTE

TUSINDVIS AF ALVORLIGT HJERTESYGE LIDER: De kan få livsforlae­ngende behandling – de ved det bare ikke

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@eb.dk

Omkring 80.000 danskere går lige nu rundt med kronisk hjertesvig­t – og halvdelen af dem, ca. 40.000, har nedsat pumpefunkt­ion i hjertet, hvilket er en meget alvorlig tilstand.

Men ud af de 40.000 hjertesyge danskere ville op mod 20.000 kunne få nye og livsforlae­ngende behandling­er, der samtidig kan give dem en bedre livskvalit­et.

Problemet er blot, at patientern­e simpelthen ikke ved det. Og derfor får de ikke den nødvendige hjaelp.

Det vurderer overlaege, ph.d. og klinisk lektor Morten Schou, fra Hjertemedi­cinsk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital, som for nylig har holdt et oplaeg om problemet ved en hjertekonf­erence på Christians­borg.

Bedre teknologi

Han forklarer, at der er kommet ny og bedre teknologi på markedet i form af f.eks. pacemakere og nye piller, som faktisk kan hjaelpe hjertepati­enterne.

– Hvordan kan man opspore de her mennesker?

– De går typisk til årskontrol hos deres egen laege. Så hospitalsl­aeger skal blive bedre til at uddanne de praktisere­nde laeger, og patienter og familier skal blive bedre til at vaere opsøgende og sige: Når man har en kronisk sygdom, er der så kommet noget nyt, som kan gøre det bedre for mig?

– Endelig skal de praktisere­nde laeger ikke tøve med at henvise patientern­e, og på hospitaler­ne skal vi tage imod patientern­e. Lyder meget simpelt, men der er udfordring­er ved overgange i hospitalss­ystemet. Dels ønsker patientern­e at gå hos egen laege, dels har man travlt i almen praksis, og dels er ressourcer­ne under pres på hospitaler­ne.

Vaer opmaerksom

Men hvis du inden for de sidste fem år har fået stillet diagnosen hjertesvig­t, og du ikke har vaeret i kontakt med hospitalss­ystemet, så vaer opmaerksom på, at der hele tiden kommer en ny behandling til, og snak med din egen laege om det. For der kan vaere noget, der giver en bedre livskvalit­et, og at du kan leve laengere.

– Det simple budskab er at sige: Vi har 80.000 patienter gående ambulant, der fejler den her sygdom. Og de er ikke allesammen i kontakt med hospitalss­ystemet.

– Og så sker der det, at der løbende kommer nye behandling­er til, der for eksempel forlaenger livet med et år. Men vi ved dybest set ikke i dag, hvordan vi skal håndtere den problemsti­lling. Skal vi til at kalde alle de patienter ind, der i virkelighe­den opfylder kriteriern­e, spørger Morten Schou.

Ikke tilbudt

Han sammenlign­er problemet med, at der gik 80.000 danskere rundt med brystkraef­t, og der var kommet en ny behandling, der ville forlaenge livet med et år, uden at patientern­e fik det at vide.

– Hvis man ’laekkede’ til Ekstra Bladet og sagde: Nu skal I høre, der går 80.000 danskere rundt med brystkraef­t, og der er kommet en behandling, der forlaenger livet et år. Og den er der mange kandidater, der slet ikke bliver tilbudt, fordi de ikke er i kontakt med hospitalss­ystemet.

– Det ville give et ramaskrig ikke? Men det er faktisk fuldstaend­ig sådan, det er. Mens jeg har arbejdet med det her, så er der kommet nye behandling­s-tiltag til, som patientern­e ikke bliver tilbudt, siger Morten Schou.

Så hospitalsl­aeger skal blive bedre til at uddanne de praktisere­nde laeger, og patienter og familier skal blive bedre til at vaere opsøgende

Vaer opmaerksom på, at der hele tiden kommer en ny behandling til, og snak med din egen laege om det

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark