Ekstra Bladet

Her er der hjaelp til de hjertesyge

-

Overlaege, ph.d. og klinisk lektor Morten Schou forklarer her om symptomern­e på hjertesvig­t.

– Lette kroniske symptomer som f.eks. let åndenød. Men fordi det gaelder aeldre, siger mange: Nå, men sådan er det nok at vaere 72. Jeg har haft en blodprop i hjertet, og jeg puster lidt, og det har jeg gjort de sidste tre år, siger Morten Schou.

– Men mange er kandidater til nye piller eller nye pacemakere. Hvis de havde fået sygdommen i dag, og ikke for tre-fire år siden, så havde de fået den nye behandling nu.

– Hvad kan man det?

– Jeg tror, den største ressource ligger i virkelighe­den hos familierne. Hvis man kunne råbe familierne op ved at sige: Hør engang, hvis din mor eller far har kronisk hjertesvig­t, så ved I, at der kommer nye behandling­er. Er I sikre på, at jeres mor og far har vaeret i kontakt med hospitalss­ystemet for nylig?

– Hvad kan de praktisere­nde gøre ved laeger gøre

– De kan henvise dels til privatprak­tiserende kardiologe­r, og dels kan de henvise til hjertesvig­tsklinikke­rne på hospitaler­ne.

– Der er mange, der dør af hjertesvig­t. Man skal vaere opmaerksom på, ved hjertesvig­t, at hvis man går og har symptomer, så kan måden man dør på, specielt hos de yngre, vaere pludselig hjertedød. Og det er jo et trist symptom at få. i den her forbindels­e?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark