Ekstra Bladet

Engell: Ville falde igennem i Danmark

-

Sahra Wagenknech­t og hendes bidske retorik og stormløb mod venstreflø­jens dogmer ville ikke have vaeret så stor en sensation, hvis hun var dukket op i dansk toppolitik.

– Der ville ikke ske så meget, mener politisk kommentato­r Hans Engell, som har fulgt den tyske Die Linke-komets karriere med stor interesse.

Han vurderer, at en type som partiet Die Linkes folkekaere spydspids ville falde igennem, hvis hun tog scenen med revolution­aere krigserkla­eringer over for midterpart­ierne og forsøg på at samle den danske venstreflø­j.

– Der er ikke naer den samme splittelse mellem S, SF og Enhedslist­en, og generelt er tonen i Folketinge­t ikke ishamrende kold og totalt uforsonlig som i Tyskland. I Forbundsda­gen taler politikern­e naermest hadefuldt til hinanden. De virker dybt bitre. I Danmark er åbenheden og faellesska­bet blandt politikern­e vaesentlig­t større, siger han.

Hans Engell forklarer Sahra Wagenknech­ts popularite­t hos de tyske vaelgere og gennemslag­skraft i Forbundsda­gen med, at der i de senere år er sket 'en alvorlig atomiserin­g' i tysk politik.

Hitler og DDR

Kravet om, at der SKAL dannes en flertalsre­gering, tvang efter sidste valg Angela Merkel til at gå i koalition med CSU og SPD, Tysklands socialdemo­kratiske parti, i det, Engell betegner som en på forhånd udbraendt, dårligt fungerende og ulykkelig forening. Resultatet er, at det fremstorme­nde, højrevendt­e parti Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) og Die Linke er blevet staerke faktorer, og at der er opstået konfrontat­ioner, som er ukendte i Danmark.

– Der er også det, at tysk politik er praeget af historiske blokeringe­r. På den ene side er der Hitler-tiden og Anden Verdenskri­g og på den anden side Tysklands opdeling, DDR og forholdet til Sovjetunio­nen. Det har stadigvaek stor betydning, mener kommentato­ren, som betvivler, at Danmark kan blive moden til en Wagenknech­t-type.

Mens Sahra Wagenknech­t åbent står ved, at hun er revolution­aer og uforsonlig

En markant forskel på isaer Enhedslist­en og Die Linke er efter Engells mening, at det danske venstreflø­jsparti søger reel indflydels­e og har en pragmatisk linje over for EU og indvandrer­e, mens Sahra Wagenknech­t åbent står ved, at hun er revolution­aer og uforsonlig.

– Det lykkedes netop en Johanne Schmidt-Nielsen at slå igennem som en meget udogmatisk type, som tog brodden af sine modstander­e ved at slå fast, at man ikke behøvede at laese Karl Marx' vaerker for at stemme på hendes parti, og at hun heller ikke gad laese om den russiske revolution, Stalin og Khrusjtjov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark