Ekstra Bladet

SKADESTUE OVERSÅ BRAEKKET RYG

52-årig midtjyde i smertehelv­ede efter frontal bil-kollision

- KARSTEN GØTTLER gøt@eb.dk

I over to måneder har midtjyske Hans Jørgen Nielsen døjet med staerke rygsmerter efter en bilulykke sidst i maj. Nu viser en MR-skanning, at hans ryg er braekket, og at skadestuen i Viborg har overset bruddet.

Den 52-årige hørehaemme­de mand fra Rødkjaersb­ro ved Viborg kørte 26. maj frontalt sammen med en bil på en mindre vej uden for Viborg. Han blev bragt på skadestuen som den umiddelbar­t mindst tilskadeko­mne af de implicered­e.

På skadestuen i Viborg blev hans nakke og øvre rygsøjle CT-skannet. Da han klagede over ondt i hoften med smerter strålende ud til venstre ben, blev baekkenpar­tiet røntgenfot­ograferet.

Ingen af undersøgel­serne viste tegn på brud eller skader, og derfor blev Hans Jørgen Nielsen sendt hjem med et par panodiler og besked om at gå til egen laege.

Nu mere end to måneder senere viser det sig, at der er et u-helet brud på en laendehvir­vel, netop i hofteområd­et, som blev røntgenfot­ograferet.

– Jeg vidste, der var noget galt. Siden ulykken har jeg haft ondt i venstre ben og fået rigtig meget smertestil­lende medicin, fortaeller Hans Jørgen Nielsen.

Efter at have rendt sin egen laege på dørene i ugerne efter ulykken fik han i forrige uge MR-skannet sin nedre ryg på privathosp­italet Hamlet. Her var man ikke laenge om at konstatere et brud i laendehvir­vel nr. fire. Samtidig konkludere­r en neurokirur­g uden slinger i valsen, at der er klar ’sammenhaen­g mellem det påviste brud og patientens smerter’.

Ifølge neurokirur­gen er bruddet endnu ikke vokset helt sammen og dermed stadigvaek relativt frisk.

Rystet over skadestue

– Det er rystende, at skadestuen kunne overse en braekket ryg. MR-skanningen er jo meget klar, siger Hans Jørgen Nielsen

– Jeg sagde flere gange, at jeg havde ondt i benet. Nu kan jeg jo regne ud, at det haenger sammen med rygbruddet.

Hans Jørgens naermeste pårørende, søsteren Anja og svogeren Ronni, har fulgt den 52-årige mands langvarige smertehelv­ede på naermeste hold.

– Han er totalt invalidere­t. Kan hverken stå eller gå. Ved det mindste vrid eller sidebøjnin­g gør det jo vildt ondt på ham.

– Det er bestemt ikke rart at se på, siger Anja Nielsen til Ekstra Bladet. til Ekstra

Satte sig i vejgrøft Taget for let på det

Bladet. Søsteren haefter sig også ved, at hendes bror umiddelbar­t efter ulykken blev bedt om at saette i en vejgrøft taet ved de smadrede køretøjer.

Akutlaegen på ulykkesste­det skønnede ikke, at han havde livstruend­e skader, og derfor blev Hans Jørgen Nielsen kørt på skadestuen uden udrykning.

På billedet ses hans Jørgen Nielsen sidde i rabatten umiddelbar­t bag sin smadrede bil. – Set med mine øjne virker det, som om man fra begyndelse­n har taget for let på min bror, siger hun.

Af Hans Jørgen Nielsens skadestuej­ournal, som Ekstra Bladet har set, fremgår, at røntgenbil­ledet af hoften ikke er vurderet og beskrevet af en røntgenlae­ge, men af en radiograf.

– Det virker besynderli­gt. Den pågaeldend­e ryghvirvel er jo at finde på samme røntgenbil­lede, siger Anja Nielsen.

Laegen på privathosp­italet Hamlet, som opdagede bruddet på hans Jørgen Nielsens ryg, har nu videresend­t ham som hastepatie­nt til rygspecial­ister på Aarhus Universite­tshospital.

– Jeg håber, de har mere styr på deres patienter, end Viborg Skadestue har, siger Hans Jørgen Nielsen.

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Smertestil­lende52-årige Hans Jørgen Nielsen har taget staerke smertestil­lende midler i ti uger på grund af et uopdaget brud i en ryghvirvel. Nu er han blevet henvist til rygspecial­isterne på Aarhus Universite­tshospital.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE Smertestil­lende52-årige Hans Jørgen Nielsen har taget staerke smertestil­lende midler i ti uger på grund af et uopdaget brud i en ryghvirvel. Nu er han blevet henvist til rygspecial­isterne på Aarhus Universite­tshospital.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark