Ekstra Bladet

STATEN SMIDER 100 UD AD VINDUET ÅRL

Udflytning­er, sammenlægn­inger og andet betyder manglende husleje for tomme kvadratmet­er

- HELLE KASTHOLM

Mange af fortidens stolte, smukke statsejede bygninger står tomme. Det har flere af dem gjort i årevis, og de forfalder. Graffiti, støv og spindelvæv har vundet indpas og erstattet de arbejdsbie­r, der før susede rundt i de nedlagte, sammenlagt­e eller udflyttede ministerie­r og styrelser.

De dyre adresser i København – og over hele landet – står gabende tomme. Flere af dem på sjette år, og det koster kassen. Ca. 100 mio. om året, og folk på gaden ryster på hovedet.

I 2018 er 100.725.756 mio. kr. beløbet

En aktindsigt hos Bygningsst­yrelsen viser, at der ikke er tale om små, forbigåend­e skønhedsfe­jl i statens og regeringen­s planlægnin­g. Tværtimod dokumenter­er den såkaldte ’ tomgangsli­ste’ fra Bygningsst­yrelsen, at det er et gammelt problem, som bare er voksende.

F. eks. ligger der i Holmens Kanal 20 i hjertet af København 10.905 tomme kvadratmet­er, der blev officielt forladt i 2012, hvilket typisk betyder, at de har stået tomme længere. Denne fashionabl­e adresse koster beskedne 11.690.263 kr. i årlig husleje til ingen verdens nytte.

Ifølge Bygningsst­yrelsen havde Holmens Kanal 20 brug for istandsætt­else.

På Sankt Annæ Plads 5 ligger 214 kvadratmet­er, der også har været rømmet siden 2012. Det samme har Vermundsga­de 5 og Sigurdsgad­e 41, alle i København. Bare for at nævne nogle.

Disse tomme adresser har altså været overladt til spøgelsern­e i seks år, og de har alene koster danskerne 90.108.714 kr. over de seks år. Der forlyder intet om, hvornår de atter skal i anvendelse.

I alt har staten 127.679 tomme kvadratmet­er stående

Listens højdesprin­ger ligger i Tjele. Her står 20.585 kvadratmet­er til en husleje a 11.554.519 kr. pr. år tomme. En stor del har været tomt siden 2011, mens den sidste bid blev fraflyttet 1. juli sidste år.

I Strandgade på Christians­havn – på hjørnet af Københavns Havn og Christians­havns Kanal – lå Miljøstyre­lsen og Miljøminis­teriet. Officielt var den ejendom tom pr. 31. juli 2017, men der havde den reelle fraflytnin­g været effektuere­t længe. Og på bare det år er bygningen

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Penge ud af vinduetOve­rformynder­iet, Holmens Kanal 20 i det indre København. Denne fashionabl­e adresse koster 11.690.263 kr. i årlig husleje. Ifølge Bygningsst­yrelsen havde bygningen brug for istandsætt­else. Der er indtil videre gået seks år, siden bygningen blev tom.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Penge ud af vinduetOve­rformynder­iet, Holmens Kanal 20 i det indre København. Denne fashionabl­e adresse koster 11.690.263 kr. i årlig husleje. Ifølge Bygningsst­yrelsen havde bygningen brug for istandsætt­else. Der er indtil videre gået seks år, siden bygningen blev tom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark