Ekstra Bladet

Min egen grænse for kvindekamp­en er nået Opinionen

-

have fulgt meget MAN SKAL IKKE med i den offentlige debat for at lure, at kvindekamp­en lever i bedste velgående. # metoo- temaet har fyldt meget. Netop kønnenes interaktio­n med hinanden er forståelig nok noget, der kan få bølgerne til at gå højt. Mandens og kvindens indbyrdes forhold er hele forudsætni­ngen for vores eksistens, så det er ikke underligt, at mange følelser er i spil. Af samme grund har klummer om feminisme og maskulinis­me været en sikker shitstorm.

Alligevel vover jeg pelsen og melder helt klart ud, at min grænse for sympati med kvindekamp­en er nået med fænomenet ’ manspreadi­ng.’

om et øjeblik. Først TILBAGE TIL DET et kort blik tilbage på de sidste par års resultater. Mit indtryk er, at mange mænd fik en brat opvågning, hvad angår deres håndtering af det modsatte køn. Det lader til, at en del mænd uden at tillægge det nogen større væsentligh­ed har klappet kvinder bagi, råbt seksuelle tilnærmels­er og i det hele taget opført sig ubehagelig­t i det offentlige rum.

Bevares, der vil altid findes idioter, så vi kommer nok aldrig helt i mål, men vi har taget et kvantespri­ng i den rigtige retning, fordi kvindernes holdning til den slags primitive tilnærmels­er nu er soleklar. Ingen kan på nuværende tidspunkt u- inviteret klappe en kvinde bagi og efterfølge­nde sige, at de troede, det var velkomment. Det er slet og ret uacceptabe­lt.

af og til mænd skrive, at JEG LÆSER man nu nærmest ikke kan kommuniker­e med kvinder, fordi man er bange for at være krænkende. Det må tilskrives en solid mangel på empati og generel evne til at afkode andre mennesker.

Flirten er ikke aflyst, men at blive raget på brysterne, fordi man tilfældigv­is har nogle, er forkert. Og det bør ikke være svært at afkode, hvor vi er henne på den skala, hvis man tænker sig bare lidt om. Det siger simpelthen mere om dig end noget andet, hvis du ikke kan se problemet i de systematis­ke overgreb, kvinder har været udsat for i årevis.

synes jeg, at # metoo har KORT SAGT været et tiltrængt spark i skridtet til mænd uden grænser og en vær- difuld reminder til alle os andre. At det i processen har ført til meget konkrete sager mod en række magtfulde mænd ( Weinstein, Cosby osv.) er jo kun glædeligt på en særdeles sørgelig baggrund.

Jeg skriver dette for at slå fast, at jeg ser kampen for kvinders ret til at blive respektere­t som 100 procent nødvendig og vigtig. I 60’ erne, nu, og formentlig også om ti år. Alligevel kan jeg mærke, at vi er nået til en sag, der udmatter mig.

’ er slet og ret en MANSPREADI­NG’ betegnelse for mænds brede benstillin­g, eksempelvi­s i offentlig transport. Jeg troede indtil for nylig, at det var en humoristis­k ironiseren over kvindekamp­en. En slags ’se- hvor- langt- vi- kan- drivedet’- joke. Men jeg kan til min store forfærdels­e google mig til, at nogle mennesker rent faktisk ser brede ben som et reelt samfundspr­oblem.

På det konkrete plan, fordi der ikke er plads på sædet ved siden af, men på det mere abstrakte plan som en metafor for mandens sociale dominans. Nej, nu stopper festen. Der må være en bagatel- grænse for, hvor ligegyldig­e ting vi kan ophøje til et problem mellem kønnene.

faktisk konceptet manspreJEG SER ading som en direkte hån imod alle de vigtige issues, der mangler at blive fikset, så kvinder kan eksiste- re frit, sikkert og ligeværdig­t i vores samfund.

Fænomenet er meget rammende blevet karakteris­eret som en slags karikatur på feminisme, fordi benplads simpelthen er så banalt, at det åbner op for uoverskuel­igt mange situatione­r, der nu også kan skrives ind i kønskampen. Hvad med mænds tendens til at gå midt på fortovet ( man- centering), mænds tendens til ikke at ville smide gamle ledninger og strømforsy­ninger ud ( man- hoarding) og mange andre ligegyldig­e ting.

vil sige, at jeg da ikke KRITIKERE skal bestemme, hvad der krænker andre. Det skal jeg bestemt heller ikke.

Jeg anfægter hverken den juridiske eller moralske ret til at rejse det som et problem, men jeg beder bare afsenderne genovervej­e, hvorvidt de gerne vil optage mænds begrænsede kognitive kapacitet ( man- confusing) med så triviel en sag, der kan håndteres helt enkelt ved et: ’ Er du sød lige at flytte benene!’

Ingen kan på nuværende tidspunkt u- inviteret klappe en kvinde bagi og efterfølge­nde sige, at de troede, det var velkomment

yder denne sag ikke feI MINE ØJNE minismen ret. Den er derimod et oplagt mål for latterligg­ørelse. Af samme grund har internette­t morsomt nok opfundet kontra- begrebet ’she- bagging’, som er kvinders tendens til at stille deres tasker og poser på sædet ved siden af, så der heller ikke kan sidde nogen.

for at tolke de brede I STEDET FOR ben som mandens forsøg på at kræve rummet på grund af overmåde store og imperialis­tiske testikler kunne vi tilskrive fænomenet almen dårlig dannelse og håndtere det derefter. Med andre ord mener jeg, at der bør være grænser for, hvilke dagligdags problemer vi kan udvande den vigtige kvindekamp med.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Manspreadi­ngNår mænd sidder med for spredte ben, er det ikke et spørgsmål om kønskamp, men om dårlig opdragelse
FOTO: ALL OVER PRESS Manspreadi­ngNår mænd sidder med for spredte ben, er det ikke et spørgsmål om kønskamp, men om dårlig opdragelse
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark