Ekstra Bladet

Har du knald i låget, så Omkring 80.000 danske børn har forældre med sindslidel­ser, men det er ’ flovt’ at tale om

- ARNE MARIAGER FOTO: ERNST VAN NORDE

– Børn skal kende sandheden, også hvis den er alvorlig. For kender de sandheden, kan de bearbejde den. Derfor skal man også åbent og ærligt fortælle sine børn, hvis man har en psykisk lidelse.

Så tydeligt formulerer familie- og parterapeu­t Karen Glistrup behovet for, at forældre taler lige ud af posen med deres børn, hvis der opstår psykiske lidelser hos far eller mor.

Karen Glistrup er en ’ moderne korstogsri­dder’ i spørgsmåle­t om børn med psykisk syge forældre. Hun insisterer på, at der skal tales åbent om psykiske lidelser – og at børnene skal inddrages. Hun har arbejdet med problemet ’ børn med sindsliden­de forældre’ i mange år. Hun har skrevet bøger om emnet – og alle hendes erfaringer viser, at det er en stor hjælp for børnene, hvis forældrene fortæller dem om problemet og inddrager børnene i de vanskeligh­eder, en psykisk lidelse kan medføre i dagligdage­n.

– Det er svært at tale om psykiske problemer, siger Karen Glistrup og fortsætter:

– Emnet er tabubelagt, hvilket i bund og grund er besynderli­gt, for psykiske lidelser er særdeles almindelig­e. Nærmest en folkesygdo­m. Omkring en halv million voksne danskere – ti procent af befolkning­en – har en eller anden form for psykisk lidelse. Men det er svært at tale åbent om. Ikke mindst med sine børn. For hvordan sætter man sig ned over en pose fredagssli­k og fortæller, at far eller mor har ’ knald i låget’?

– Det er noget ganske andet end at fortælle, at far har brækket anklen i en fodboldkam­p, eller at mor har ondt i ryggen, fordi hun har lavet havearbejd­e. Psykiske sygdomme har noget at gøre med hjernen. Derfor er det flovt at snakke om. Fordi ’så er man nok ikke helt så kvik som andre’. Noget forbandet sludder. Psykiske lidelser rammer særdeles bredt og rammer vidt forskellig­e mennesker. De kan ramme akademiker­en såvel som arbejderen, en kvinde såvel som en mand, en pensionist såvel som en studerende. Derfor skal vi gøre det til en vane at tale helt åbent også om psykiske lidelser.

– Især i forhold til børn, hvis forældrene er sindsliden­de, er det helt afgørende at tale ud om problemern­e. For problemern­e kan ikke skjules for børn. De registrere­r dem. Og lider under dem. Hvorfor kan far pludselig blive så edderspænd­t rasende? Hvorfor kan han være som en vulkan, der pludselig går i udbrud? Hvorfor er mor så ked af det? Hvorfor går hun rundt som en zombie og siger ingenting i flere dage, når hun ellers kan være så glad og munter? Sådan tænker børn.

– Derfor må man simpelthen tale ud med dem og dermed gøre problemet til noget, hele familien står sammen om og prøver at løse – eller leve med, på bedst mulige måde. Det kan børn håndtere. Hvis de kender sandheden.

Siden Karen Glistrup i 2010 skrev bogen ’ Snak om det – med alle børn’, er det lykkedes hende at skabe større opmærksomh­ed om problemet. Ikke alene i Danmark, men også i flere af nabolanden­e. Hjemme i villaen i Ry har hun klinik i underetage­n, hvor hun modtager forældre, der ønsker hjælp til samtaler med børnene. Desuden optræder hun som vejledende konsulent for en række kommuner, der også har fået øjnene op for problemati­kken.

– Et af de helt store problemer ved at holde børnene udenfor er, at børnene ofte tror, det er deres skyld, at en af forældrene har det dårligt. Derfor er det for mange børn en kolossal lettelse den dag, forældrene åbent og ærligt fortæller, hvad der er i vejen. Børnenes skyldfølel­se forsvinder, og hele familien kan samarbejde om at få hverdagen til at fungere. Journalist og tidligere chefredakt­ør Arne Mariager møder i løbet af sommeren farverige danskere, der sætter kulør på tilværelse­n.

Hvordan sætter man sig ned over en pose fredagssli­k og fortæller, at far eller mor har

’ knald i låget’?

Et af de helt store problemer ved at holde børnene udenfor er, at børnene ofte tror, det er deres skyld

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ??
FOTO: ANDERS BROHUS
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark