Ekstra Bladet

Det er aldrig for tidligt

-

Forældre med psykiske lidelser bør fortælle det til deres børn så tidligt som muligt.

– Jo før jo bedre! Sådan lyder svaret, når forældre med psykiske lidelser spørger Karen Glistrup om, hvornår de bør tale med deres børn om problemet.

– Selvfølgel­ig er der forskel på at skulle tale med skolesøgen­de børn og småbørn om fars eller mors lidelse, men generelt er det vigtigt at inddrage børnene så hurtigt som muligt, siger Karen Glistrup.

– Børn er fra fødslen i stand til at registre, hvis noget er galt med forældrene. Hvis en mor lider af en depression, eller hvis en far har et trauma, kan selv helt små børn mærke det. Derfor er det vigtigt at tale med børnene om det i et sprog, de kan forstå på deres alderstrin. Jeg vil endda gå så vidt som til at sige, at det også gælder, selvom børnene er så små, at de endnu ikke har et talesprog.

Børn er fra fødslen i stand til at registre, hvis noget er galt med forældrene

– Så må man tage barnet i favnen eller på skødet og fortælle ganske stille, at far eller mor har et problem med humøret, og ikke er så glad i dag. Eller har brug for lidt ro. Det er muligt, et lille barn ikke forstå det. Men barnet kan mærke, at far eller mor er der – for barnet – og det giver tryghed. Så kan man på et senere tidspunkt sætte de rette ord på forklaring­en.

 ??  ?? Selv helt små børn har ifølge Karen Glistrup brug for at vide det, hvis mor eller far kæmper med psykiske problemer.
Selv helt små børn har ifølge Karen Glistrup brug for at vide det, hvis mor eller far kæmper med psykiske problemer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark