Ekstra Bladet

INFANTINO VIL FORGYLDE DE RIGESTE KLUBBER

- Jan Jensen EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

giganterne­s DET BLIVER kamp om milliarder af kroner, når fodboldens ledere i de kommende måneder skal beslutte, om vi skal have et nyt klub- VM, som skal afholdes hvert fjerde år med premiere i 2021.

var det FIFA- præEGENTLI­G sident Gianni Infantinos intention, at planerne skulle havde været godkendt i forbindels­e med FIFA’s kongres i juni i Moskva forud for VM. Men kraftig modstand fra UEFA gjorde, at forslaget blev udskudt til FIFA’s bestyrelse­smøde 25. oktober i Zürich.

Ekstra Bladets kilder IFØLGE i FIFA vil Infantino bruge den kommende tid til at overbevise fodboldens mange interessen­ter om, at det nye klub- VM er en gylden mulighed for at tilføre endnu flere penge til spillet. Det vil også gavne hans muligheder for at blive genvalgt som præsident næste år.

FIFA signaleret, HIDTIL HAR at det nye klub- VM skal have deltagelse af 24 hold, heraf 12 fra Europa. Et internatio- nalt konsortium skal være parat til at betale svimlende 150 milliarder kroner over 12 år til klub- VM og en ny nationstur­nering.

erfarer, at EKSTRA BLADET

FIFA først går efter at få aftalen om klub- VM på plads, og så må den nye nationstur­nering vente til senere. Desuden er FIFA parat til at forhandle om, hvor mange klubber der skal deltage ved VM. 24 hold er udgangspun­ktet, men det kan også ende med 16 eller 32 hold.

klub- VM vil inveVED HVERT storerne stille en garantisum på 18 milliarder kroner. FIFA skal eje 51 procent af turneringe­n, investorer­ne resten. I en turnering med 24 hold vil de bedste klubber rejse hjem med omkring en halv milliard kroner i præmiepeng­e.

mod et nyt MODSTANDEN klub- VM kommer hovedsagel­igt fra dele af europæisk fodbold. UEFA’s præsident Aleksander Ceferin, frygter, at et nyt klub- VM kan skade UEFA’s eget guldæg, Champions League. Desuden mener Ceferin, at Infantino forsøger at bosse den nye turnering igennem uden at fortælle, hvem der kommer med pengene, og hvordan ejerskabet reelt bliver.

kritik kommer fra SAMME præsidente­n for de europæiske ligaer, Lars- Christer Olsson. Han har sagt, at Infantinos fremgangsm­åde minder om FIFA’s problemati­ske fortid med dårlig kommunikat­ion og bevidst manipulati­on.

fra verdens økonoLEDER­NE misk stærkeste liga, Premier League, er også blandt modstander­ne. Her går kritikken på, at den internatio­nale matchkalen­der i forvejen er proppet, og at et nyt klub- VM uvilkårlig­t vil betyde yderligere rovdrift på de bedste spillere.

fra de europæMODS­TANDEN iske ledere kommer næppe til at bremse Infantinos planer. Han har medvind i Afrika, Sydamerika og hos de nye ledere i CONCACAF, som dækker landene i Nordog Mellemamer­ika samt Caribien.

til den nye turnePENGE­NE ring kommer efter alt at dømme fra Asien. Den japanske Softbank skulle sammen med statsejede investerin­gsfonde i Saudi- Arabien og De Forenede Arabiske Emirater være parat til at skyde de 150 milliarder kroner i puljen. I forvejen er den kinesiske gigantkonc­ern Alibaba sponsor for den udgave af FIFA’s klub- VM, som vi kender i dag.

også, at det DET FORLYDER første nye klub- VM i 2021 skal afvikles i Kina. Fra 10. til 28. juni. Den nye turnering afløser Confederat­ions Cup, som normalt spilles året for VM.

der vil kunne DE ENESTE stoppe planerne om et nyt klub- VM er de europæiske klubber. De kan lade være med at stille op. Men Barcelona og Real Madrid har signaleret, at de er varme på tanken. Endvidere har Emiraterne enten ejerskab eller sponsorate­r i en række af de største europæiske klubber, og de siger derfor ikke nej.

europæisk klubFAREN FOR fodbold er, at et udvidet klubVM med årene kan udvikle sig til en lukket rigmandsds­liga, som vi kender det fra amerikansk sport.

turneringe­n med delBLIVER tagelse af 24 hold, vil Europa som nævnt få halvdelen af pladserne. Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Bayern München, Ajax, Liverpool, Manchester United, Inter Milano, Juventus og PSG skulle alle være sikre deltagere i den første udgave. Seks andre klubber er i spil til de sidste to europæiske pladser.

får fire pladser SYDAMERIKA plus en playoffkam­p mod et hold fra Oceanien.

Afrika får to klubber med. Det samme gør Asien og CONCACAF, mens værtslande­t får et hold med.

måneder vil DE KOMMENDE spillet uden for banen blive utroligt afgørende for klubfodbol­dens fremtid. Men et nyt klub- VM vil ikke gavne spillet. Det vil kun gøre en flok rige klubber og spillere endnu rigere og dermed øge de ulige konkurrenc­emulighede­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark