Ekstra Bladet

ET SEKUND FRADØDEN

Motorvejsb­roen Ponte Morandi den italienske by Genova kollapsede i går - mindst 35 er døde

- MARIE LADE lade@eb.dk

Åh Gud, åh Gud, åh Gud, den styrter! lyder skrigene fra den mand, der tirsdag formiddag tager de forfaerdel­ige billeder af motorvejsb­roen i den travle norditalie­nske by Genova.

Vejbanen slingrer, og et stort stykke af broen med personbile­r, lastbiler og varevogne forsvinder, og et endnu ukendt antal mennesker knuses i afgrunden.

Det er tirsdag formiddag, 14. august 2018. Midt i den mest hektiske italienske ferietid.

Motorvejen faldt omkring 45 meter ned, og blev knust på togskinner­ne til Milano. Skinnerne lå på et smalt graesareal ved et par fabriksbyg­ninger, hvor langt de fleste ansatte angiveligt var på ferie, da tragedien ramte.

Få hundrede meter fra ruinerne ligger en IKEA og et menneskefy­ldt indkøbscen­ter. Og motorvejsb­roen er bygget lavt hen over en raekke beboelses-karréer.

Så lige ind i intetheden

Øjenvidner beskriver broens kollaps som ’Ragnarok’, ’Dommedag’ – et blik ind i helvede.

En fotograf fryser det raedselsfu­lde øjeblik i et billede af en lille lastvogn fra supermarke­dskaeden Basko. Den grønne vogn er bremset op kun få meter fra kanten til krateret. Chaufføren har set vejen forsvinde foran sig. Set lige ind i intetheden. Et sekund fra døden.

Regnen siler ned. Under murbrokker, bilvrag og knust beton ligger døde og sårede mennesker mellem vrag og forvreden jern. En af broens pyloner er knaekket.

Redningsfo­lk strømmer til, saetter deres eget liv på spil for at redde andres liv. Det begynder at svirre med dødstal. Familier, børn, turister, italienere på vej til arbejde eller ferie i Toscana, Rivieraen eller til Milano.

Dødstallet vil stige

Mindst 35 er døde og mange sårende. Omkring 30 personbile­r og tre lastbiler er faldt ned. Angsten for, at antallet af døde vil stige, har lagt sig gråt over Italien.

Pressemøde­r, knuste pårørende, ubesvarede spørgsmål om, hvordan dette kunne ske? Var det dårligt vedligehol­d af broens pyloner? Regnen? Økonomi?

Skyld. Lettelse over at vaere i live. Kaos. Omfanget og konsekvens­erne af tragedien var tirsdag aften kun begyndt i Genova.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? Et før-billede af broen.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS Et før-billede af broen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark