Ekstra Bladet

UKENDTE DANSKE MODEKONGER

RIGE PÅ TØJ: Europaeern­es lyst til at købe de populaere danske tøjmaerker har gjort en lang raekke danske mode-ejere til mangemilli­onaerer

- MICHAEL BO MORTENSEN mbom@eb.dk

Det er ofte de store, kendte danske modehuse som IC Group, DK Company og suveraene Bestseller med milliardae­ren Anders Holch Povlsen i spidsen, der får al opmaerksom­heden.

Men ud over dem gemmer der sig rundt omkring i landet en håndfuld mindre danske modefirmae­r med så enorm succes, at deres ejere er blevet mangemilli­onaerer på kort tid.

Det viser en gennemgang af regnskaber­ne hos en lang raekke danske virksomhed­er, som Ekstra Bladet har foretaget.

Man behøver ikke en milliardom­saetning eller hundredvis af ansatte for at blive rig. Faktisk offentligg­ør mange ikke engang omsaetning­en, fordi den er så ’lille’, at de ikke behøver. I stedet opvejes de højere produktion­spriser af det helt rigtige design og de lave personaleo­mkostninge­r.

Småt er også godt

Blandt de indbringen­de modemaerke­r findes eksempelvi­s Samsøe & Samsøe, Second Female, Mos Mosh og Ganni.

De to sidstnaevn­te blev sidste år solgt delvist til kapitalfon­de, hvilket har givet ejerne en fyrstelig formue.

Nye regnskaber afslører, at Kim Hyldahl fra Mos Mosh har kunnet haeve i omegnen af 200 millioner kroner for salget af sit firma, mens aegteparre­t Nicolaj og Ditte Reffstrup har scoret mere end 350 millioner kroner på Ganni. De har alle beholdt store ejerandele, så de også i fremtiden vil få del i firmaernes indtaegter.

– De små virksomhed­er kan ramme en trend og en modebølge, hvis deres produkt rammer noget, som forbrugern­e virkelig gerne vil have. Og så er de i stand til at tjene rigtig mange penge.

– Det har de store lidt svaerere ved, fordi de også har en masse andre ting, de skal tage hensyn til, siger Michael Hillmose, internatio­nal chef hos branchefor­eningen Dansk Mode og Textil.

Second Female, der er et tøjmaerke til kvinder, har 30 ansatte og omsaetter for 190 millioner kroner årligt. Altså en miniput i forhold til giganter som Bestseller. Men det kan godt vaere en fordel at vaere lille, selvom man ikke har stordrifts­fordelene, fastslår medejer Preben Laust Jørgensen.

– Vi har selvfølgel­ig vaesentlig lavere omkostning­er. Samtidig er vi en organisati­on, som kan manøvrere meget hurtigere på markedet med nogle korte beslutning­sprocesser. Og måske vigtigst af alt har vi en meget flad ledelsesst­ruktur, som gør, at alle tager ansvar, siger han.

Skal forudsige trenden

Udfordring­en er ifølge Michael Hillmose at fortsaette med at ramme modebølger­ne rigtigt.

– Succesen har en udløbsdato, så man bliver nødt til at finde ud af, hvad man så gør. Kan man ramme den naeste store bølge, eller skal man saelge virksomhed­en til for eksempel en kapitalfon­d og gøre forretning­en større og mere sikker?

Samtidig skal man kunne saelge til udlandet, hvilket er et altafgøren­de parameter.

– Man kan ikke som dansk tøjvirksom­hed få kunder nok ved kun at saelge i Danmark. Man bliver nødt til at eksportere.

– Det er naesten en forudsaetn­ing, at man kommer i gang med at saelge sine varer i Norge, Sverige og Nordtyskla­nd som minimum, hvis man gerne vil have kunder nok til, at det for alvor skal vaere sjovt at drive forretning, fastslår Michael Hillmose.

De er i stand til at tjene rigtig mange penge. Det har de store lidt svaerere ved

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark