Ekstra Bladet

Dab draeber radiolytni­ng

5G på vej: Det bliver langtfra folkeligt MOBILNETTE­T: Der vil gå lang tid, før almindelig­e forbrugere får direkte adgang til 5G

- FOTO: FINN FRANDSEN

Håber du, at der om kort tid dukker en smart 5G-mobiltelef­on eller en lynhurtig 5Gcomputer op på det danske marked, kommer du til at vente laenge.

For ifølge Danmarks største teleselska­ber er planen ikke at saette 5G-master op i hele landet, selvom teknologie­n officielt er taet på at vaere klar.

– Vi skal nok et stykke frem efter 2020, før vi rammer en fladedaekn­ing på niveau med 4G, siger Henrik Kofod, der er teknisk direktør i Telia til Ekstra Bladet.

– De første år vil udrulninge­n primaert ske dynamisk. Det vil sige, at vi følger kundernes behov.

Fremtidens teknologi

Og kunderne til 5G er ifølge teleselska­berne ikke private forbrugere, men virksomhed­er og andre med et helt saerligt behov for lynhurtige 5Gforbinde­lser i et begraenset område.

– 5G ikke er en teknologi, der de første år får en direkte eller stor betydning for almindelig­e mennesker. Jeg forventer ikke, at vi kommer til at se 5G-abonnement­er eller mobile 5G-enheder til private brugere de første år.

– Det er i stedet en teknologi, der drives frem af virksomhed­er og erhvervsli­vets behov. Men på sigt får det naturligvi­s betydning for os alle, lyder vurderinge­n fra Jakob Willer, der er direktør i brancheorg­anisatione­n Teleindust­rien.

Han understreg­er, at 5G trods den manglende ’folkelighe­d’ bliver afgørende for udviklinge­n af fremtidens teknologi.

– 5G kan noget saerligt. Vi får endnu højere hastighede­r og større kapacitet i nettet, så vi kan opkoble mange flere enheder.

– Det bliver hele grundlaget for ’tingenes internet’.

– Og de meget korte svarhastig­heder på 5G bliver nok den største driver for udviklinge­n, fordi man kan bygge tjenester, der reagerer afsindig hurtigt og driftssikk­ert.

Skal vaere førende

Hvis 5G skal få en stor udbredelse i Danmark, kraever det ifølge teleselska­berne også, at myndighede­rne er parate til at støtte udviklinge­n.

Og det er de, lød svaret forleden fra statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V), der har en ambition om, at Danmark skal vaere førende på teknologie­n.

– Det er afsindig vigtigt, at teknologiu­dviklingen ligger på statsminis­terens bord. Det er et staerkt signal, mener Jakob Willer.

Men udtalelsen kraever også handling.

– Nu skal vi have skabt rammerne, så det bliver nemt at rulle 5G-nettet ud og få de frekvenser, som der er behov for.

– Der er også brug for, at vi kan få lov til at saette vores udstyr op, uden at det drukner i tunge processer og massive omkostning­er, mener han.

Hos både Telia og TDC er man nu i gang med at teste, hvad 5G kan. Og allerede i år kan de første 5G-antenner vaere klar. Flere end 300.000 nordmaend har droppet at lytte til radio, efter at Norge nedlagde sit fm-radionet i slutningen af sidste år, skriver Dagbladet.

– Vi har hele tiden regnet med, at det ville tage tid at få den tidligere daekning med dab. Men det har taget laengere tid end forventet, siger Marius Lillelien, der er mediedirek­tør hos NRK.

Jeg forventer ikke, at vi kommer til at se 5G-abonnement­er de første år

 ??  ?? Selvom der går lang tid, før 5G får en direkte betydning for almindelig­e danskere, kan du måske snart møde teknologie­n i selvkørend­e busser, der har brug for en stabil og lynhurtig dataforbin­delse.
Selvom der går lang tid, før 5G får en direkte betydning for almindelig­e danskere, kan du måske snart møde teknologie­n i selvkørend­e busser, der har brug for en stabil og lynhurtig dataforbin­delse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark